MEĐU IZMEĐU

NEUHVATLJIVI TUMORI!

157 pregleda
Getty Images

Analiza bez presedana kako raste otkrila je gotovo beskonačnu” sposobnost tumora da prežive, kažu nazlčnici, a prenosi BBC.Rezultati praćenja raka pluća devet godina priredili su iznenađenje i zaprepašćenje naučnom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori.Britanski Cancer Researchkaže da je rano otkrivanje raka od vitalne važnosti.Studija pod nazivom TracerX pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i šta uzrokuje njegovo širenje.

Karcinomi se menjaju i razvijaju vremenom – nisu fiksni i nepromenljivi. Mogu postati agresivniji: bolji u izbegavanju imunološkog sistema i sposobniji da se šire po telu.Tumor počinje kao jedna, oštećena ćelija, ali postaje mešavina milionna ćelija koje su mutirale na pomalo različite načine.TracerXpratio je tu raznolikost i kako se ona menja vremenom kod pacijenata s rakom pluća.To nikada ranije nije učinjeno u ovoj meri”, rekao je profesor Čarls Svonton iz Instituta Frensis Krik i sa Koledž univertiteta u Londonu.

Više od 400 ljudi – lečenih u 13 bolnica u Velikoj Britaniji – imalo je biopsiju različitih delova raka pluća kako je bolest napredovala.Iznenadilo me koliko tumori mogu biti prilagodljivi”, dodao je profesor Svonton.Ne želim zvučati suviše depresivno, ali mislim – s obzirom na gotovo beskonačne mogućnosti u kojima tumor može evoluirati, i vrlo veliki broj ćelija u kasnom stadiju tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi – da je izlečeea kod svih pacijenata u kasnom stadijumu bolesti težak zadatak.Mislim da nećemo moći da stvorimo univerzalne lekove.”

Ukoliko se želi najveći učinak, mora se usredotočiti na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva. Gojaznost, pušenje, alkohol i loša ishrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upala u telu se, takođe, smatra načinom prevencije. Upala je verovatno objašnjenje zašto onečišćenje vazduha uzrokuje rak pluća i upalne bolesti creva koje povećavaju rizik od raka debelog creva.Evoluciona analiza objavljena je u sedam odvojenih studija u časopisima Nature i Nature Medicine.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar