MEĐU IZMEĐU

MULTITASKING ŽENE

168 pregleda

Prema autorki istraživanja Patriciji Hirš sa Univerziteta u Ahenu, oba pola su radila sporije i nepreciznije kada je trebalo da obave dva zadatka u isto vreme.

 Žene nisu bolje od muškaraca u istovremenom obavljanju više zadataka, zaključak je nove studije nemačkih naučnika. Zadaci su uključivali brojeev i slova, bili su postavljeni tako da su mogli da istaknu razlike među polovima, a ispunjavalo ih je po 48 žena i muškaraca.

Premda navode da su ranije studije došle do drugačijih rezultata, nemački naučnici kažu da u njihovoj nije bilo razlika među polovima. U nekim su slučajevima bolje bile žene, u drugima muškarci. „Naši rezultati ne potvrđuju široko rasprostranjenu predrasudu da su žene u multitaskingu bolje od muškaraca”, objavili su naučnici u časopisu Plos ONE.

Hiršova je kazala da su ispitivali tri svakodnevne kategorije: poboljšanje radne memorije, prebacivanje sa jednog zadatka na drugi i filtriranje nepotrebnih informacija. Tim priznaje ograničenja istraživanja. „Iz naše studije ne mogu da se izvuku zaključci o razlikama među polovima u drugim multitasking situacijama”, kazala je Hiršova.

Neuropsiholog sa ciriškog univerziteta Luc Janeke, koji je učestvovao u istraživanju, kaže da razlike među polovima u evolutivnom smislu ne bi bile logične. „Nema genetskog razloga za pretpostavku da je žena pre 150.000 godina bila bolje programirana za multitasking od muškarca. To je potpuno nerazumno”, rekao je Janeke.

„Multitasking je nešto u čemu su ljudi krajnje loši, jer je njihov mozak koncipiran tako da se koncentriše na jednu stvar”, rekao je on. Janeke je istakao i opšti problem sa prethodnim istraživanjima. „Mnogo se izveštavalo o onima u kojima su ustanovljene velike razlike, a o onima u kojima takvih razlika nije bilo često nije pisao niko”, rekao je on.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar