МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУЛТИТАСКИНГ ЖЕНЕ

Илустрација (Depositphotos/grinvalds)

Према ауторки истраживања Патрицији Хирш са Универзитета у Ахену, оба пола су радила спорије и непрецизније када је требало да обаве два задатка у исто време.

 Жене нису боље од мушкараца у истовременом обављању више задатака, закључак је нове студије немачких научника. Задаци су укључивали бројеев и слова, били су постављени тако да су могли да истакну разлике међу половима, а испуњавало их је по 48 жена и мушкараца.

Премда наводе да су раније студије дошле до другачијих резултата, немачки научници кажу да у њиховој није било разлика међу половима. У неким су случајевима боље биле жене, у другима мушкарци. „Наши резултати не потврђују широко распрострањену предрасуду да су жене у мултитаскингу боље од мушкараца”, објавили су научници у часопису Plos ONE.

Хиршова је казала да су испитивали три свакодневне категорије: побољшање радне меморије, пребацивање са једног задатка на други и филтрирање непотребних информација. Тим признаје ограничења истраживања. „Из наше студије не могу да се извуку закључци о разликама међу половима у другим мултитаскинг ситуацијама”, казала је Хиршова.

Неуропсихолог са циришког универзитета Луц Јанеке, који је учествовао у истраживању, каже да разлике међу половима у еволутивном смислу не би биле логичне. „Нема генетског разлога за претпоставку да је жена пре 150.000 година била боље програмирана за мултитаскинг од мушкарца. То је потпуно неразумно”, рекао је Јанеке.

„Мултитаскинг је нешто у чему су људи крајње лоши, јер је њихов мозак конципиран тако да се концентрише на једну ствар”, рекао је он. Јанеке је истакао и општи проблем са претходним истраживањима. „Много се извештавало о онима у којима су установљене велике разлике, а о онима у којима таквих разлика није било често није писао нико”, рекао је он.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар