MEĐU IZMEĐU

MUNJE IZ TESLINOG KALEMA

857 pregleda
Teslin kalem u Grifitovoj opservatoriji (Vikipedija Komons)

Na brdu visoko iznad Los Anđelesa nalazi se svetski poznat konusni kalem velike snage, poznat pod imenom svoga tvorca – Teslin kalem.

Jedan od upečatljivijih eksponata famozne opservatorije Grifit park je Teslin kalem. Njegovo munjevito električno pražnjenje zabavlja veliki broj turista i lokalnog stanovništva koje često posećuje ovu atrakciju.

Teslin kalem je postavljen na novo mesto u cilju izazivanja što intenzivnije reakcije publike, dok su njegovi ogromni lukovi i praskajući zvukovi koje proizvodi „bolji nego ikad”.

Iako je naš veliki naučnik svoj kalem zamislio kao sredstvo za vazdušni prenos besplatne električne energije, on danas napaja samo jedan neonski znak. Ipak, to ga ne čini ništa manje veličanstvenim.

Konkretan kalem o kojem je reč nekada je bio u vlasništvu dr Frederika Finča Stronga, lekara, teologa i entuzijaste u istraživanju mogućnosti primene električne energije u terapiji.

On je bio fasciniran Teslinim opisom efekata naizmenične struje iz 1893. godine, pa je i sam pristupio ispitivanju njene primene u medicini. Na tu temu je 1908. godine napisao i knjigu pod naslovom „Visokofrekventne struje”, baveći se teorijama o njihovom uticaju na „unutrašnje vibracije” pacijenata.

Finč Strong je donirao glavne delove svog primerka Teslinog kalema gradu Los Anđelesu. Tamo je u potpunosti restauriran i dato mu je novo mesto u opservatoriji gde stoji predstavljen javnosti od 1937. godine. On se može videti bilo kad u okviru redovnog radnog vremena opservatorije.

Izvor: Njusvik

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar