MEĐU IZMEĐU

PUŠENJE ŠTETI OČIMA

552 pregleda
Pušač (Adrijan fan Ostade)

Važno je da starije osobe ne puše ili izbegavaju učestalo izlaganje duvanskom dimu kako bi što duže sačuvale dobar vid.


Akademik Rajko Igić

Makula je malo područje u centru retine (mrežnjače). Ona je najvažnija za oštar vid kojim čitamo, udevamo konac u iglu i prepoznajemo lica osoba; alinam preostali, periferni vid omogućava ostale svakodnevne aktivnosti. Degeneracija makule javlja se u dva oblika, suvom i vlažnom.

Oštećenje makule se odvija progresivno sa starenjem; kod osoba između 66. i 74. godine života u 10 odsto se javi to oboljenje, a kod onih između 75. i 85. godina, čak, se u 30 posto slučajeva gubi centralni vid.

Danas postoji lek za vlažni oblik makularne degeneracije. U tu se svrhu više puta se ubrizgavaju u oko antitela koja sprečavaju faktor rasta krvnih sudova, VEGF. Ova terapija je uspešna ako se poduzme u početnim fazama bolesti, a u odmakloj fazi degeneracije je neuspešna.

Za suvi oblik degeneracije nema leka, ali se u umerenoj i odmakloj fazi uzimanjem antioksidativnih vitamina i minerala razvoj bolesti usporava. Slična je efikasnost tih lekova i kod vlažne degeneracije. U ranoj fazi obe vrste makularne degeneracije, ovaj vid terapije nije efikasan.

Kombinacija faktora rizika dovodi do tog oštećenja; najvažniji je rizik pušenje duvana. Međutim, razvoju degeneracije doprinosi i nasledni faktor. Dakle, važno je da starije osobe ne puše ili izbegavaju učestalu izloženost duvanskom dimu kako bi što duže sačuvale dobar vid.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar