MEĐU IZMEĐU

MUŠKA KONTRACEPCIJA

479 pregleda
Shutterstock

Ako žene imaju pilulu za jutro posle”, mogu li muškarci dobiti nešto slično, poput pilule za sat pre”? Tako nešto moglo biti moguće. Naime, nov način lečenja je mužjake miševa učinio neplodnima u roku od sat vremena, s tim da su opet postali plodni za manje od jednog dana.Potencijalni lek, koji još nije testiran na ljudima, mogao bi izaći na tržište za nekoliko godina ako se pokaže efikasnim kod ljudi i nema opasne nuspojave.

Iako se u poslednje vreme istražuje sve veći broj muških pilula ili sredstava za kontracepciju, trenutno su muškarcima dostupne samo dve mogućnosti sprečavanja oplođivanja: kondomi i vazektomija.Prethodni kandidati za takve pilule naišli su na dve glavne prepreke. Letvica nuspojava bila je daleko viša za muškarce jer oni ne reskiraju trudnoću, a farmaceutska industrija nije pokazala preveliki interes. Trenutno je sav teret kontracepcije na ženama. Želimo nove opcije”, rekla je za AFP farmaceutkinja Melani Balbak saWeill Cornell Medicineu SAD.

Naučnici su prilikom razvoja ovog eksperimentalnog leka ciljali enzim otopljive adenilat-ciklaze koji deluje kao neka vrsta prekidača za spermatozoide. Ako se enzim isključi, oni se više ne mogu kretati. U toku testiranja je utvrđeno da jedinjenje koje blokira enzim paralizuje spermu 30 minuta do sat vremena nakon primene. Jedinjenje je bilo 100 posto delotvorno u sprečavanju trudnoće u prva 2 sata i 91 posto u prva 3 sata. Posle 24 sata spermatozoidi miševa su ponovo počeli normalno da se kreću. Istraživači se nadaju da će u budućnosti proizvesti nehormonsku tabletu koja počinje delovati za sat vremena, a štiti od moguće oplodnje 6 do 12 sati.

I navode da se ovaj koncept uveliko razlikuje od drugih potencijalnih kontracepcijskih metoda za muškarce (kao što je hormonski gel što se trenutno testira na ljudima), kojima su potrebne sedmice ili meseci da počnu i prestanu delovati.Kod miševa je u toku eksperimenata nisu primiećene nuspojave. Pređašnja istraživanja su pokazala da su neplodni muškarci kojima je bio trajno isključen enzim otapajuće adenilat-ciklaze imali povišenu stopu bubrežnog kamenca.

No, naučnici koji rade na novom leku ističu da je to verovatno bilo povezano s tim što je enzim bio trajno neaktivan – a to ne bi bio slučaj s muškarcima koji uzimaju pilulu za sat pre”. Nadaju se da će prva ispitivanja na ljudima krenuti za tri godine, a da bi konačan proizvod mogao biti na tržištu za osam godina. Istraživanje pod naslovom On-demand male contraception via acute inhibition of soluble adenylyl cyclaseobjavljeno je u časopisu Nature Communications.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar