?> МУШКИ ХОРМОН ЗА РАК? | Galaksija Nova
ДАРВИНОВА НИТ

МУШКИ ХОРМОН ЗА РАК?

Shtterstock

Shtterstock

INSL3 може да предвиди њихово будуће здравље!

Различите болести повезане са узрастом, укључујући слабост костију, сексуалну дисфункцију, дијабетес, карцином и кардиоваскуларне болести, могу да се предвиде помоћу једног хормона који се појављује на сталном нивоу код мушкараца током њиховог живота, открива ново истраживање. Тај хормон је INSL3 (Insulin-Like Peptide 3), а први пут се појављује током пубертета. Од тада, његови нивои само мало опадају у старости. Ова конзистентност и рано доба у коме се појављује чине INSL3 важним за научнике, а можда и за здравље мушкараца, пише Science alert.

Ново истраживање показује да ће неко са нижим нивоима INSL3 у младости вероватно имати ниже нивое хормона у старости. Ако се то преведе у већи ризик од здравствених компликација – као што студија указује да може да буде случај – тим здравственим ризицима би могло потенцијално да се управља много година раније. „Разумевање зашто је код неких људи већа вероватноћа да ће развити инвалидитет и болест је од виталног значаја да би се пронашле интервенције које ће обезбедити људима не само дуг живот, већ и здрав живот како старе”, каже репродуктивнa ендокринолошкиња Равиндер Ананд-Ивел са Универзитета у Нотингему у Великој Британији.

Истраживачи указују на то да нивои INSL3 у крви поуздано корелирају са бројем и здрављем Лајдигових ћелија у тестисима, а мање ових ћелија и мање тестостерона такође је повезано са бројним здравственим проблемима у каснијем животу.

Она додаје да је ово откриће хормона важан корак у разумевању наведеног и да ће омогућити појединачну помоћ људима. INSL3 праве исте ћелије у тестисима које производе тестостерон, али за разлику од тестостерона, INSL3 не флуктуирас одрастањем мушкарца. Да би пратили ниво INSL3 у крви, истраживачи су узели узорке од више од 2.200 мушкараца у осам различитих регионалних центара у Европи. Нивои код мушкараца остали су стабилни током времена и такође су значајно варирали међу појединцима, довољно да раздвоје здравствене ризике.

Истраживачи указују на то да нивои INSL3 у крви поуздано корелирају са бројем и здрављем Лајдигових ћелија у тестисима, а мање ових ћелија и мање тестостерона такође је повезано са бројним здравственим проблемима у каснијем животу. „Сада знамо важну улогу овог хормона у предвиђању болести и како се она разликује код мушкараца, па скрећемо пажњу на то да откријемо који фактори имају највећи утицај на ниво INSL3 у крви”, објашњава молекуларни ендокринолог Ричард Ивел са Универзитета у Нотингему.

Будуће студије би требало да се „фокусирају на дуже временске периоде да се утврди да ли INSL3, мерен код млађих или средовечних мушкараца, заиста предвиђа каснију појаву здравственог проблема који зависи од старости”.

Он додаје да прелиминарни рад указује на то да би исхрана у раном периоду живота могла да има улогу, али многи други фактори, као што су генетика или изложеност неким ендокриним дисрупторима из животне средине. У девет категорија морбидитета које су учесници пријавили у упитницима, укључујући карцином, дијабетес и кардиоваскуларне болести, ИНСЛ3 је био повезан са повећаним ризиком од морбидитета код њих осам.

Једна област коју научници, такође, желе да истраже у будућим студијама јесте утицај INSL3 на сексуално здравље, са својом снажном везом са тестостероном, али то није било детаљно укључено у ово конкретно истраживање. Будуће студије би требало да се „фокусирају на дуже временске периоде да се утврди да ли INSL3, мерен код млађих или средовечних мушкараца, заиста предвиђа каснију појаву здравственог проблема који зависи од старости”, закључују истраживачи.

Ако се даљим студијама утврди веза између INSL3 и ових здравствених ризика, а научници су у стању да тачно одреде зашто ова веза постоји, то значи да припреме могу да се обаве много раније да би се покушало уочавање и заустављање различитих здравствених стања повезаних са старењем. Истраживање је објављено у часопису Frontiers in Endocrinology.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар