MEĐU IZMEĐU

NA PUT U STAKLENOM VOZU

168 pregleda

Francuski dizajner Tijeri Gogen potpisuje dizajn spektakularnog staklenog luksuznog voza koji će postati stvarnost.

On je poznat po svom radu na superjahtama, među kojima je ona od 80 metara legendarnog vizionara Stiva Džobsa. Ovog puta mu je fokusu koncept luksuznog voza s providnim zidovima, a svoj projekat je nazvao G Train.Opisan kao palata na točkovima”, voz će biti dugačak 400 metara i sastojaće se od 14 vagona. Svaki od njih biće kao odvojena prostorija u velikoj palati, a imaće sve – od prijemne sobe u centru, prostora za boravak, zabavu, druženja do salona. Krila voza se mogu transformisati u terase, a tajni vrt će, takođe, biti namenjen opuštanju gostiju.

Eksterijer će biti napravljen od stakla, odnosno tehnologije koja će kontrolisati providnost. Staklena površina u unutrašnjosti će poslužiti i kao ekran, odnosno projektovati željeni krajolik ili ambijent.

Tijeri Gogen da je voz namenjen individualnom kupcu, a ne kompniji. Ceo projekat košta 350 miliona dolara, a za proizvodnju će biti potrebne dve i po godine. U vozu će biti dovoljno mesta za oko 18 gostiju koji će prespavati u njemu, ali će u slučaju prijema i zabava moći primiti mnogo više ljudi.Biće napravljen za železnicu u Evropi i SAD, a kretaće se brzinom do 160 kilometara na sat.

U procesu proizvodnje učestvovaće različiti eksperti, uključujući švajcarskog proizvođača vozova Štadlera, proizvođača stakla Sent-Gobena i britansku inženjersku kompaniju Eklersli O’Kalagan.Vozovi doprinose manjoj emisiji u odnosu na ostale načine transporta, a dizajner se nada da će njegov nagovestiti početak novog trenda relativno održivog luksuza.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar