MEĐU IZMEĐU

NAJJAČI POTRES NA MARSU

249 pregleda
Getty Images

NASA je novozabeleženi zemljotres na Marsu opisala kao čudovišni potres, a njegovo proučavanje pomoći će naučnicima da odrede tačnu lokaciju i prirodu izvora.InSight Mars lander je upravo je otkrio najjači potres dosad zabeležen na nekoj drugoj planeti.Potres koji se dogodio 4. maja bio je magnitude 5 i nadmašio je prethodni od 4,2 u avgustu 2021. godine.

Mars nema tektonske ploče čiji nagli pomaci uzrokuju potrese na Zemlji. Umesto toga, trusovi su uzrokovani vulkanskom aktivnošću. Naučnici su zainteresovani za proučavanje seizmičke aktivnosti susedne planete, jer podaci mogu doprineti boljem razumevanju njrnog plašta i jezgra.U više od tri godine praćenja Marsa InSight je otkrio više od 1.313 potresa. Njegov vrlo osetljiv seizmometar deluje ispod kupole koja služi za blokiranje zvuka vetra i štiti ga od hladnih noći.

NASA je, takođe, izvestila da InSight trenutano ima problema s marsovskom prašinom koja prekriva njegove solarne ploče, što dovodi do smanjene delotvosnosti. Lender može pokušati da ukloni prašinu korišćenjem svoje robotske ruke, a i vetrovi također, ali mora imati sreće da se nađe u takvom vremenskom događaju.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar