MEĐU IZMEĐU

NAJSTARIJA FIGURA ŠAHA

295 pregleda

Taj oko 1.300 godina star pravougaoni komad stene, sa dve izbočine u obliku rogova na vrhu, podseća na nekoliko stena, poznatih i kao „zamkovi, koje su pronađene na drugim lokacijama u regionu vezanim za islamski život i kulturu.

Kameni predmet veličine dlana, pronađen 1991. godine na ranom islamskom trgovačkom punktu u današnjem južnom Jordanu, izgleda da je najstarija poznata šahovska figura. Taj oko 1.300 godina star pravougaoni komad stene, sa dve izbočine u obliku rogova na vrhu, podseća na nekoliko stena, poznatih i kao „zamkovi”, koje su pronađene na drugim lokacijama u regionu vezanim za islamski život i kulturu.

Međutim, ti drugi primerci potiču iz nešto kasnijeg perioda, rekao je Džon Oleson, arheolog sa Univerziteta u Viktoriji u Kanadi. On je predstavio svoju analizu isklesane figure 21. novembra ove godine, na godišnjem sastanku Američkih škola orijentalnih istraživanja. Jednostavnije društvene igre od šaha pojavile su se pre oko 4.000 godina u Evroaziji. Sačuvani pisani izveštaji pokazuju da je šah nastao u Indiji pre najmanje 1.400 godina, rekao je Oleson. Trgovci i diplomate verovatno su igru doneli na zapad.

Predmet za koji se pretpostavlja da je šahovska figura, iskopan u Humaimi, smešten na nekadašnjem glavnom trgovačkom putu, datira između 680. i 749. godine, kada je jedna islamska porodica posedovala ovaj lokalitet i upravljala njime. „Šah je postao veoma popularan u ranom islamskom svetu”, rekao je Oleson. Takođe je okupio ljude različitog porekla. Islamski tekstovi iz tog vremena prikazuju šahovska nadmetanja između muslimana i hrišćana, kao i između bogatih i siromašnih igrača. Isklesane figure iz jugozapadne Azije u obliku kola koja vuku dva konja datiraju još iz kasnih 700-ih godina. Dvoslojni oblik ranih islamskih figura trebalo je da predstavlja takva kola, rekao je Oleson.

Isklesani komad za koji se pretpostavlja da je najstarija sačuvana šahovska figura otkrivena u Humaimi, sada se čuva na Univerzitetu Viktorija u Kanadi. A u blizini Univerziteta, u kući u kojoj živi, Oleson često igra šah sa svojim unukom. Naučnik je šaljivo prokomentarisao da ga desetogodišnji unuk redovno tuče u šahu.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar