МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈВЕЋА БАКТЕРИЈА

Илустрација

Илустрација

Научници су открили највећу бактерију на свету која се може видети голим оком у карипској мочвари у којој расте дрво мангрова, објављено је у часопису Science. Дугуљаста бела бактерија (филаментозног облика) је отприлике величине људске трепавице што је чини највећом познатом до сада, рекао је морски биолог из Националне лабораторије Лоренс Беркли и коаутор рада у коме је објављено откриће, Жан-Мари Волан.

Kоаутор и биолог Универзитета Француске Западне Индије и Гвајане Оливер Грос пронашао је 2009. године први примерак ове бактерије чије су станиште потопљени листови дрвета мангрова која расту на архипелагу Гвадалупа. Бактерија која је дугачка нешто више од 0,9 сантиметара названа је Thiomargarita magnifica или величанствени сумпорни бисер”. Грос није одмах знао да је организам који је пронашао бактерија због њене изненађујуће величине. Тек каснија генетска анализа открила је да је организам једна бактеријска ћелија. Он је бактерију пронашао и причвршћену на шкољкама острига, камењу и стакленим боцама у мочвари.

Научници још нису успели да бактерију узгајају у лабораторији, али кажу да њене ћелије имају структуру која није уобичајена за бактерије. Kључна разлика је њен велики централни одељак или вакуола, који омогућава да се неке ћелијске функције обаве у том ограниченом простору уместо кроз целу ћелију. Научници нису сигурни зашто је толико велика, али Волан претпоставља да би то могла бити њена адаптација која јој омогућава да је не поједу мањи организми.

(Илустрација Susan Brand/Berkeley Lab)

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар