МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈВЕЋА СЛАТКА РИБА

Facebook

Facebook

У реци Меконг у Kамбоџи уловљена је 300 килограма тешка ража, највећа слатководна риба икад документована, кажу научници за BBC. Раније је рекордни улов био 293 килограма тежак меконшки дивовски сом уловљен на Тајланду 2005. године. У 20 година истраживања дивовских риба у јекама и језерима на шест континената, ово је највећа слатководна риба коју смо сусрели или која је документована било где у свету”, рекао је др Зеб Хоган, биолог који води конзерваторски пројекaт Wonders of Mekong.

Пројекат очувања сарађује са Управом за рибарство Kамбоџе на успостављању мреже рибара који упозоравају истраживаче ако улове дивовску или угрожену рибу.Проналажење и документовање ове рибе је изванредан и редак знак наде, још више јер се догодило у Меконгу, реци која се тренутно суочава с бројним изазовима”, додао је Хоган, који је професор на Унивезитету у Невади.

(Twitter)

Меконг има високу биоразноликост, али прекомерни риболов, бране и загађење угрожавају његов крхки екосистем. Река тече од Тибетанске висоравни кроз Kину, Мијанмар, Тајланд, Лаос, Kамбоџу и Вијетнам. У ноћи 13. јуна локални рибар на отоку Kох Преах назвао је истраживаче и рекао да је уловио врло велику” ражу. Испоставило се да је дугачка 3,98 и широка 2,2 метра. Након што је опремљена ознаком за праћење, пуштена је натраг у реку.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар