MEĐU IZMEĐU

NAKLONJEN I MUŠKARCIMA?

295 pregleda
Wikipedia/Tkbwikmed

Aleksandr Makedonski se u toku svog kratkog života ženio tri puta i to jednom iz ljubavi, ćerkom sogdijskog plemića Roksanom. I dva puta zbog politike, ćerkama persijskih careva Statejrom i Parisatidom. Iako nekome ovo možda deluje kao veoma čudno, treba uzeti u obzir da je poligamija bila uobičajena među pripadnicima makedonske kraljevske porodice. Pre svega, brakovi tada služili za izgradnju saveza.

Međutim, izgleda da njegovi odnosi sa ženama nisu bili ograničeni samo na bračnu zajednicu. Plutarh tvrdi da je Aleksandar imao vezu sa Persijankom po imenu Barsine pre nego što je upoznao svoju prvu ženu. S druge strane, mnogi autori tog vremena su tvrdili da nije bio previše napadan. O ovome možda najbolje govori tvrdnja da je Aleksandar imao toliku averziju prema iskorišćavanju svojih seksualnih partnera, da su Filip i Olimpija navodno bili zabrinuti kako neće uspeti da napravi naslednika.

Treba spomenuti da se tada smatralo sasvim prirodnim da muškarac na poziciji nameće svoju seksualnu volju manje moćnim ženama. A nečinjenje ovoga je moglo i da dovede do optužbi da je muškarac previše ženstven ili kukavica. Ipak, njegovi prijatelji su se divili samokontorli i pažnji koju je pokazivao prema partnerkama i odobravali ovakvav pristup. Već je pomenuto da je njegov privatni i seksualni život još od vremena antike pa do modernog doba interesovao mnoge. Jedan od tih znatiželjnika bio je pisac iz rimskog perioda po imenu Atenej. Baveći se ovim pitanjem i proučavajući dela Aleksandrovih savremenika, on je naišao na tvrdnje Dikearha, da je kralj bio veoma zainteresovan za muškarce”.

(Profimedia)

Dok se većina priča o Aleksandrovoj homoseksualnosti vrti oko veze sa bliskim prijateljem i generalom Hefestionom, istina je da direktnih dokaza – nema. Najverovatnije je da su glasine o njihovoj intimnoj vezi nastale zbog toga što je Aleksandar loše primio vesti o smrti bliskog prijatelja, pa su mnogi njih dvojicu poredili sa Ahilejem i Patroklom. Ipak, na osnovu pisanih izvora, čini se da je on stvarno bio intimno blizak s nekoliko muškaraca, uključujući mladog persijskog plesača po imenu Bagoje i još dvojice mladića, Ekscipina i Hektora. Ukupan prikaz Aleksandrovog ličnog života koji nude antički izvori se generalno uklapa u sliku koju je negovala makedonska kraljevska porodica. Stoga je nama danas verovatno još mnogo toga ostalo skriveno, takođe treba uzeti i u obzir da oni možda i nisu govorili istinu o svemu što su napisali o njemu.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar