ТРЕЋИ КАМЕН

НАЛЕТ СУНЧЕВИХ БАКЉИ

NASA

NASA

Према Земљи јури снажна соларна олуја, упозорило је неколико метеоролошких агенција широм света. Шта се може догодити?

Британска метеоролошка служба (Met Office), Центар за предвиђање свемирског времена (SWPC), америчка Национална агенција за истраживање океана и атмосфере (NOAA) и аустралијски Уред за метеорологију (BOM) издали су упозорења за соларне, односно геомагнетске олује током следећих неколико дана, пише Science Alert. Упозорење стиже након што је подручје активних сунчевих пјега у више наврата ослободило јаке соларне бакље класе М. Одмах да напоменемо, нема превеликог разлога за бригу, то је нормална Сунчева активност; особито у току тренутне фазе 11-годишњег циклуса. Олује могу узроковати неке мање потешкоће у функционисању технологије, које вероватно нећемо ни приметити.

Заправо, ових дана нас је погодила такозвана канибалска соларна олуја, која је на крају испала умерене снаге и није било неких поледица. Међутим, ако се тренутно налазите на севернијим географским ширинама, могли сте се веселити нечему врло узбудљивом – појави дивне поларне светлости, aurora borealis.

Међутим, само је питање времена када ће се догодити још једна серија соларних олуја. Сунце је у овом циклусу активније него што је службено предвиђено и већ је ове године ослободило неколико бакљи класе X. Ради се о најјачим ерупцијама на Сунцу, бакље М-класе су слабије.

Сунце је пре неколико дана избацило два облака плазме, односно два избачаја короналне масе (CME). Ерупције су кренуле 14. и 15. августа, па је вероватно дошло до такозваног ефекта канибализације. Наиме, када се две ерупције споје у једну долази до канибалског короналног избачаја масе”. Kанибалски избачаји настају када брже сунчеве ерупције престигну спорије и формирају дивовски, комбиновани таласни фронт који покреће снажну геомагнетску олују. Овај двоструки CME дошао је до Земље у четвртак, 18. августа, и изазвао појаву поларне свјетлости, наводи Space.com.

Сунце отприлике сваких 11 година пролази кроз циклус различитих нивоа активности, од ниских до високих. Те циклусе меримо према броју и активности сунчевих пега и короналних рупа. При порасту сунчеве активности, расте број пега и долази до соларног максимума. Након тога се активност постепено смањује и настаје соларни минимум.

Сунчеве пеге су привремена подручја која имају снажнија и сложенија магнетска поља од околног подручја и хладније су и тамније од окружујуће плазме. Њихове компликоване линије магнетског поља се запетљавају, раздвајају и поново спајају што доводи до ерупција, односно до избацивања короналне масе и соларних бакљи.

(NASA)

Kороналне рупе су, такође, хладније, тамније и с мањом густоћом од околне плазме, али су знатно веће од сунчевих пега, а настају због отворених магнетских поља која омогућују соларном ветру да лакше побегне у свемир. То резултира релативно брзим струјама соларног ветра. Тренутно Сунце има и сунчеве пеге и рупе. У фази је ескалације свог циклуса активности, приближавајући се врхунцу који се предвиђа у јулу 2025. То значи да је у последње време на нашој звезди било прилично бурно и с готово свакодневним ерупцијама. Kолико су опасне геомагнетске олује?

Већином се радило о мањим ерупцијама, али оне веће, попут бакљи М-класе које емитује сунчева пега AR3078, могу утицати на збивања на Земљи, поготово ако се крећу у нашем смеру. Плазма из ових ерупција може се сударити са Земљиним магнетским пољем и атмосфером, а да резултат буду геомагнетске олује. Постоји више нивоа геомагнетских олуја. Блага је класификована као G1, умерена као G2, а јака као G3. Лествица иде до G5.

У току благих олуја може доћи до колебања у електричној мрежи, а она може утицати на рад сателита и на понашање миграторних животиња. За време умерених олуја могу се појавити проблеми с напоном и оштећење трансформатора, сателити ће можда морати да исправе свој курс, а може доћи и до прекида функција радио-таласа високих фреквенција. При јакој соларној олуји ће можда бити потребне корекције напона и може доћи до поремећаја код сателитске и нискофреквентне радио-навигације. Добра вест је да се у сва три случаја може видети поларна светлост. Шта нас чека ових дана?

Сунчева пега AR3078 се полако удаљава од смера ка Земљи; упитно је хоће ли последња ерупција М-класе погодити нашу планету, а након тога више нећемо бити на њеном нишану. Међутим, само је питање времена када ће се догодити још једна серија соларних олуја. Сунце је у овом циклусу активније него што је службено предвиђено и већ је ове године ослободило неколико бакљи класе X. Ради се о најјачим ерупцијама на Сунцу, бакље М-класе су слабије.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар