TREĆI KAMEN

NALET SUNČEVIH BAKLJI

255 pregleda
NASA

Prema Zemlji juri snažna solarna oluja, upozorilo je nekoliko meteoroloških agencija širom sveta. Šta se može dogoditi?

Britanska meteorološka služba (Met Office), Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC), američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) i australijski Ured za meteorologiju (BOM) izdali su upozorenja za solarne, odnosno geomagnetske oluje tokom sledećih nekoliko dana, piše Science Alert. Upozorenje stiže nakon što je područje aktivnih sunčevih pjega u više navrata oslobodilo jake solarne baklje klase M. Odmah da napomenemo, nema prevelikog razloga za brigu, to je normalna Sunčeva aktivnost; osobito u toku trenutne faze 11-godišnjeg ciklusa. Oluje mogu uzrokovati neke manje poteškoće u funkcionisanju tehnologije, koje verovatno nećemo ni primetiti.

Zapravo, ovih dana nas je pogodila takozvana kanibalska solarna oluja, koja je na kraju ispala umerene snage i nije bilo nekih poledica. Međutim, ako se trenutno nalazite na severnijim geografskim širinama, mogli ste se veseliti nečemu vrlo uzbudljivom – pojavi divne polarne svetlosti, aurora borealis.

Međutim, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi još jedna serija solarnih oluja. Sunce je u ovom ciklusu aktivnije nego što je službeno predviđeno i već je ove godine oslobodilo nekoliko baklji klase X. Radi se o najjačim erupcijama na Suncu,baklje M-klase su slabije.

Sunce je pre nekoliko dana izbacilo dva oblaka plazme, odnosno dva izbačaja koronalne mase (CME). Erupcije su krenule 14. i 15. avgusta, pa je verovatno došlo do takozvanog efekta kanibalizacije.Naime, kada se dve erupcije spoje u jednu dolazi do kanibalskog koronalnog izbačaja mase”. Kanibalski izbačaji nastaju kada brže sunčeve erupcije prestignu sporije i formiraju divovski, kombinovani talasni front koji pokreće snažnu geomagnetsku oluju.Ovaj dvostruki CME došao je do Zemlje u četvrtak, 18. avgusta, i izazvao pojavu polarne svjetlosti, navodi Space.com.

Sunce otprilike svakih 11 godina prolazi kroz ciklus različitih nivoa aktivnosti, od niskih do visokih. Te cikluse merimo prema broju i aktivnosti sunčevih pega i koronalnih rupa. Pri porastu sunčeve aktivnosti, raste broj pega i dolazi do solarnog maksimuma. Nakon toga se aktivnost postepeno smanjuje i nastaje solarni minimum.

Sunčeve pege su privremena područja koja imaju snažnija i složenija magnetska polja od okolnog područja i hladnije su i tamnije od okružujuće plazme. Njihove komplikovane linije magnetskog polja se zapetljavaju, razdvajaju i ponovo spajaju što dovodi do erupcija, odnosno do izbacivanja koronalne mase i solarnih baklji.

(NASA)

Koronalne rupe su, takođe, hladnije, tamnije i s manjom gustoćom od okolne plazme, ali su znatno veće od sunčevih pega, a nastaju zbog otvorenih magnetskih polja koja omogućuju solarnom vetru da lakše pobegne u svemir. To rezultira relativno brzim strujama solarnog vetra.Trenutno Sunce ima i sunčeve pege i rupe. U fazi je eskalacije svog ciklusa aktivnosti, približavajući se vrhuncu koji se predviđa u julu 2025. To znači da je u poslednje vreme na našoj zvezdi bilo prilično burno i s gotovo svakodnevnim erupcijama.Koliko su opasne geomagnetske oluje?

Većinom se radilo o manjim erupcijama, ali one veće, poput baklji M-klase koje emituje sunčeva pega AR3078, mogu uticati na zbivanja na Zemlji, pogotovo ako se kreću u našem smeru. Plazma iz ovih erupcija može se sudariti sa Zemljinim magnetskim poljem i atmosferom, a da rezultat budu geomagnetske oluje.Postoji više nivoa geomagnetskih oluja. Blaga je klasifikovana kao G1, umerena kao G2, a jaka kao G3. Lestvica ide do G5.

U toku blagih oluja može doći do kolebanja u električnoj mreži, a ona može uticati na rad satelita i na ponašanje migratornih životinja. Za vreme umerenih oluja mogu se pojaviti problemi s naponom i oštećenje transformatora, sateliti će možda morati da isprave svoj kurs, a može doći i do prekida funkcija radio-talasa visokih frekvencija.Pri jakoj solarnoj oluji će možda biti potrebne korekcije napona i može doći do poremećaja kod satelitske i niskofrekventne radio-navigacije. Dobra vest je da se u sva tri slučaja može videti polarna svetlost.Šta nas čeka ovih dana?

Sunčeva pega AR3078 se polako udaljava od smera ka Zemlji; upitno je hoće li poslednja erupcija M-klase pogoditi našu planetu, a nakon toga više nećemo biti na njenom nišanu.Međutim, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi još jedna serija solarnih oluja.Sunce je u ovom ciklusu aktivnije nego što je službeno predviđeno i već je ove godine oslobodilo nekoliko baklji klase X. Radi se o najjačim erupcijama na Suncu, baklje M-klase su slabije.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar