MEĐU IZMEĐU

NANOSPANAĆ JAVLJA

514 pregleda
Nanospanać (Kristin Danilof, MIT)

Možda je Popaj bio u pravu kada je u svakoj neprilici posezao za spanaćem. Skorašnje istraživanje je pokazalo da je to više od obične superhrane. Može, čak, poslužiti kao detektor eksploziva, što su učinili istraživači na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT).

Lišće spanaća se odlikuje
sposobnošću otkrivanja jedinjenja karakterističnih za eksplozive.

U listove biljke su, naime, usadili ugljenikove nanocevčicemm, a to im omogućuje da sakupljaju informacije pomoću senzora i da ih bežičnim putem proslede. Pomenuti pristup nazvan je biljna nanobionika, i jedan je od prvih koji pokazuje da moguće utisnuti elektronske sklopove u biljke.

Lišće spanaća se odlikuje sposobnošću otkrivanja jedinjenja karakterističnih za eksplozive, zvanih nitroaromatici. Ta jedinjenja se nalaze u minama i drugim vrstama eksploziva. Ako se mogu otkriti u vodi koju biljka upija, nanocevčice odmah odašilju signal. Flourescentna uzbuna se vidi preko infracrvene kamere. Kada se kamera pridoda pametnom telefonu ili računaru, korisniku stiže elektronska poruka.

Nanocevčice se postavljaju na donjoj strani lista, tamo gde se odvija većina fotosinteze. Biljci treba samo 10 minuta da dovede vodu u lišće i odredi da li se u njoj nalaze nitroaromatici. Informacije se čitaju tako što se listovi osvetle laserom, i to navede nanocevčice da ispuštaju fourescentno svetlo.

Na taj način se dobija signal iz biljke koja je udaljena oko jedan metar. Naičnici nastavljaju da rade na povećanju dometa.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar