MEĐU IZMEĐU

NAOČARE PROTIV KORONE

152 pregleda
Shutterstock

Naučnici su otkrili da je za 15 posto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da ih uvek nose.

Ljudi koji nose naočare imaju umereno manji rizik od kovida-19, dok kontaktne leće nemaju dodatnu zaštitu, prema velikoj studiji koja naglašava važnost oka kao puta za infekciju koronavirusom.Više od 19.000 ispitanika u studiji u Engleskoj i Velsu odgovorilo je na upitnik o korišćenju naočala i kontaktnih sočiva.

Počevši od juna 2020. ispitanici su sedmično izvještavali o svom statusu u vezi s koronom, a više od 11.000 ih davalo mesečno uzorke krvi da bi se utvrdilo jesu li zaraženi ili ne.Nakon što su uzeli u obzir druge činioce, naučnici su otkrili da je 15 odsto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvek nose naočare u poređenju sa onima koji ih nikada nisu nosili.Zaštitni učinak je smanjen kod ispitanika koji su rekli da ih naočare ometaju da nose maski, a on nije kod osoba sa kontaktnim sočivima, prema izveštaju objavljenom na medRhiv-u pre naučne recenzije.

Zaštitne naočare treba uzeti u obzir kao deo širih strategija za sprečavanje prenosa infekcije u zajednici i može biti dragoceno razmotriti u slučaju budućih pandemija i u zanimanjima s visokom izloženošću, uključujući zdravstvenu zaštitu, rekli su naučnici.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar