MEĐU IZMEĐU

NASTAO OGROMAN VULKAN

509 pregleda
123rf

Nakon velikog potresa koji je započeo u maju 2018. i osetio se širom sveta, nastao je novi masivan vulkan.Na morskome dnu uz istočnu obalu ostrva Majotea u Indijskom okeanu uzdiže se novi ogroman vulkan, visok 820 metara, kojeg nije bilo pre potresa.Ovo je najveća aktivna podmorska erupcija ikada dokumentovana”, napisali su stručnjaci u istraživanju, a prenosi Science Alert. Seizmička aktivnost na tom području započela je 10. maja 2018. Samo nekoliko dana kasnije, 15. maja, zabeležen je potres magnitude 5,8 Rihterove skale koji je zatresao obližnje ostrvo.

Naučnici su krenuli da analiziraju ovo područje u februaru 2019. Koristili su sonar za mapiranje morskog dna i na dnu su, na dubinama do 3,5 kilometara, postavili mrežu seizmometara.Između 25. februara i 6. maja 2019. seizmometri su zabeležili 17.000 seizmičkih događaja na dubini od oko 20 do 50 kilometara ispod okeanskog dna. Signali su upućivali na lokaciju udaljenu oko 50 kilometara od istočne obale Majotea. Tamo su primetili da se formirao potpuno nov podmorski vulkan.

Stručnjaci smatraju da je do stvaranja novog vulkana došlo kada su tektonski procesi naneli štetu litosferi (gornjem plaštu), pri čemu se izvukla magma iz rezervoara u astenosferi (područje koje se proteže između 100 i 200 kilometara ispod površine), stvarajući pri tome rojeve potresa.Na kraju je ovaj materijal izbio do morskog dna i stvorio pet kubnih kilometara lave, nakon čega je nastao novi vulkan.Istraživanje nazvano Birth of a large volcanic edifice offshore Mayotte via lithosphere-scale dyke intrusion objavljeno je u časopisu Nature Geoscience.

(Gornja fotografija ne prikazuje događaj u članku).

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar