MEĐU IZMEĐU

NEADERTALSKI PENICILIN

664 pregleda
Glava neandertalca (Smitsonijeva zadužbina).

Istraživanje, kojim je rukovodila Lora Vejrih sa Univerziteta u Adelejdu (Australija), pokazuju da su naši dvnašnji preci koristili aspirin pre aspirina, čak i penicilin pre penicilina.

Kako su neandertalci 400 vekova pre Aleksandera Fleminga znali za penicili? Najnoviji nalazi iz pećina u Španiji i Belgiji, međutim, potvrđuju da su uzimali plesni sa antibiotičkim svojstvima. Na to ukazuju naslage (plak) na zubima.

Četiri neandertalskih uzorka stara su od 42.000 do 50.000 godina. Australijski naučnici su, nakon DNK ispitivanja, došli do iznenađujućih saznanja. U zubnom plaku našli su mikroorganizme koji su bili u ustima i patogene iz gastrointestinalnog i respiratornog trakta.

Najneočekivanije je, svakako,
da je jeo belu topolu koja ima
u sebi salicilnu kiselinu.

S obzirom da pomenute naslage sadrže deliće hrane, saznalo se kako su se neandertalci hranili, čak i kakvog su zdravstvenog stanja bili. U čeljusti jednog zagonetno ipčezlog čovekog iz pećine El Sidron u Španiji uočili su apsces koji je vidljiv na vilici.

Plak je, takođe, otkrio da je fotični imao crevne parazite koji su uzročnici akutne dijareje, što bi značilo da je bio poprilično bolestan. Najneočekivanije je, svakako, da je jeo belu topolu koja ima u sebi salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina).

Pronađeni su pronašli i tragovi prirodne antibiotičke plesni (penicilin), što upućuju na to da je dobro poznavao lekovite biljke sa analgetskim i protivupalnim sastojcima i da se sam lečio.

Neandertalci su menjali način ishrane zavisno od područja u kojima su prebivali. U Belgiji su, na primer, jeli meso vunastog nosoroga (danas izumrlog) i divljih ovaca, dodajući mu divlje pečurke. U Španiji su, čini se, bili vegetarijanci, jer nisu nađeni nikakvi tragovi jedenja mesa.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar