MEĐU IZMEĐU

NEIZBEŽNA BUDUĆNOST

420 pregleda

Knjiga intrigantnog naslova  „Srbija 4.0- budućnost koja se ne sme propustiti“, prof. dr Radivoja Mitrovića, dekana Mašinskog fakulteta u Beogradu, predstavljena je domaćoj javnosti na promociji  u Galeriji RTS-a.

 „Srbija 4.0 – budućnost koja se ne sme propustiti” je knjiga koja kroz seriju tekstova, na logičan način daje presek stanja, kontekst i trenutnu poziciju Srbije u četvrtoj  industrijskoj revoluciji. Ovaj presek stanja dolazi iz iskustva i znanja jednog inženjera, ali i iskusnog lidera, dobro upoznatog sa celokupnom paletom okolnosti i izazova u kojima se naša zemlja trenutno nalazi – od obrazovno-tehničkih, preko ekonomskih, pa sve do društveno-političkih.

U svojoj knjizi, profesor Mitrović nudi i sopstvenu viziju uspešnog društva, u kome sprega obrazovanja, privrede i države stvara i upošljava kreativni ljudski potencijal kao najvredniji kapital modernog sveta.  To je ključni uslov  da Srbija, sa svojim ograničenim resursima i nesrećnim nasleđem novije istorije, uhvati korak sa svetom i krene putem razvoja. Ovo su samo neke od ocena učesnika veoma posećene promocije.

 

Govoreći o ličnim motivima, da svoja promišljanja i poglede o mestu i ulozi nauke i obrazovanja u zemlji, objedini pod naslovom „Srbija 4.0”, prof. Radivoje Mitrović je rekao da četvrta tehnološka (r)evolucija donosi niz prednosti za civilizaciju, ali i niz izazova na koje u narednim decenijama treba dati odogovore. „Akcenat je na visokotehnološkom razvoju. Tu je najveća količina novostvorene intelektualne vrednosti odakle se generiše i visoka stopa rasta BDP. To je signal ne samo donosiocima odluka nego i nama u akademskoj zajednici da ne živimo u letargiji,  nego da i sami nudimo odgovore na izazove sa kojima se suočavamo. Za naše društvo je posebno važno da se što pre dođe do tih odgovora”, rekao je prof. Mitrović.

Pored autora, o knjizi su govorili i prof. dr Vladimir Vuletić, predsedavajući Komiteta „Most” pri Uneskou, Ilija Cerović, v. d. direktora Televizije Srbije i glavni i odgovorni urednik Naučno-obrazovnog programa RTS-a, u ime izdavača Zavoda za udžbenike, Dragoljub Kojčić, i doajen naučnog novinarstva u Srbiji, Stanko Stoiljković, a putem video poruke prisutnima obratio i prof. dr Dragan Đurđanović sa Univerziteta u Teksasu.

„Mada provokativan, naziv knjige Srbija 4.0 veoma precizno odražava njenu suštinu. Reč je o sistemskom pristupu i zalaganju za naučno-tehnološki razvoj Srbije, koje proističe iz dubokog uverenja autora da budućnost Srbije i njena pozicija u savremenom svetu zavise prevashodno od napora i ulaganja u razvoj nauke i obrazovanja”, rekao je prof. Vladimir Vuletić. Knjiga, kako je naveo, ima tri noseća stuba. „Na prvom metu, to je insistiranje na naučno-tehnološkoj revoluciji, kao pokretaču društvenog razvoja. Zatim, povezivanje naučno-tehnološke revolucije i opštetehničkog znanja sa ekonomskim, kulturnim, ali i društveno-političkim dimenzijama. Treći stub je kulturni aspekt. On je shvaćen, ne samo kao opšte kulturni aspekt u kome su inovacije dobrodošle, nego i kao aspekt koji daje smisao promenama kojima vodi naučno-tehnološka revolucija. Ova tri aspekta su koordinatni sistem u kome treba čitati ovu knjigu”, naglasio je prof. Vuletić.

„Kada je u pitanju digitalna tehnologija u oblasti medija, ona zasigurno donosi nezaustavljive promene na medijskoj sceni. Digitalna televizija, internet, mobilni mediji, ajpod… već su deo svakodnevice i suštinski menjaju način na koji doživljavamo medije i odnos prema medijskom sadržaju”, ukazao je Ilija Cerović. U tom kontekstu, dodao je,  uvođenje zemaljske digitalne televizijepredstavlja veliki izazov za javne servise. „Ključno pitanje je da li će ovi mediji, koji se smatraju stubovima evropskog demokratskog poretka, preživeti u hiperkonkurentnom okruženju i da li će biti u stanju da i u budućnosti ispunjavaju svoju društvenu ulogu? S obzirom da se Četvrta tehnološka revolucija razvija eksponencijalnim tempom,  imperativ javnih servisa podrazumeva prilagođavanje tim novim  trendovima uz nepromenjenu misiju informisanja, obrazovanja i zabave u skladu sa javnim ineresom razvoja”, istakao je Cerović.

Jedinstvena i neprocenjiva perspektiva koju prof. Mitrović predstavlja jeste nešto što je svima nama preko potrebno, pogotovo kada je u pitanju razumevanje najvažnijih aspekata industrije 4.0, kao jednog od ključnih pokretača promena u svetu danas. Samo na osnovu jednog tako dubokog razumevanja, moguća je i spoznaja naših ličnih, ali i kolektivnih i nacionalnih, mogućnosti, u zaista fundamentalno drugačijem svetu, koji jako brzo nastaje oko nas, istaknuto je na promociji.

„Četvrta tehnološka revolcija ne predstavlja diskontinuitet prethodnih  industrijskih revolucija, nego njihovu nadgradnju uobiličenu u nove forme.  Sada govorimo o robotici, nano tehnologiji, automatizaciji, veštačkoj inteligenciji, koja je, možda, najveći izazov za sve koji se bave sudbinom društva”, rekao je Dragoljub Kojčić. U tom kontekstu, knjiga Radivoja Mitrovića je štivo koje može da posluži svakome ko se na ozbiljan način bavi suštinskim događajima u svetu i ko je dobronameran prema svojoj zemlji.

„Moramo da mislimo o tim promenama na globalnom planu i da zajedničkim naporima stvorimo uslove da se Srbija što pre uključi u četvrtu industrijsku revoluciju. Jer, kako je to svojevremeno rekao Henri Kisidžer, ako se sada ne uhvatimo u koštac sa problemima, sutra kada ih budemo postali svesni, biće kasno”, zaključio je Kojčić.

Za Stanka Stoiljkovića, knjiga prof. Mitrovića označava prekretnicu u dosadašnjem poimanju stvarnosti u Srbiji. „U okeanu izdanja na srpskom jeziku utopljenih u prošlost, knjiga prof. Mitrovića je jedna od retkih koja gleda u budućnost.  U središtu svih eseja i kritičkih pogleda su nauka i visoko obrazovanje, kao jedino prirodno blago, kojim Srbija u znatnoj meri raspolaže. Svi naslovi imaju i pouku i poduku, što nije uobičajeno u domaćoj publicistici, a sve o čemu prof. Mitrović piše, proteklih četiri decenija proučavno je i proveravano na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Reč  je upravo o automatizaciji, robotizaciji, informatizaciji, digitalizaciji,  nano tehnologijama, neuronskim mrežama, veštačkoj inteligenciji…  Suštinu svega napisanog savršeno i dalekovido je iskazao nalovom i podnaslovom knjige „Srbija 4.0-Budućnost koja se ne sme propustiti”, ukazao je Stojiljković.

Predstavljanju knjige u Galeriji RTS-a, pored brojne publike, prisustvovali su i kolege i prijatelji prof. Mitrovića, i studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu.

(Izvor MF)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar