MEĐU IZMEĐU

NEPOZNATE BAKTERIJE

149 pregleda

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) otkrivena su četiri nova soja bakterija, od kojih su tri do sada potpuno nepoznata naučnicima.Istraživači iz SAD i Indije, zajedno sa agencijom NASA, izolovali su tri od ova četiri soja 2015. i 2016. godine. Jedan je pronađen na gornjoj ploči ISS-a, drugi u kupoli (opservatorijumu), a treći na površini stola. Četvrti soj je pronađen u starom filteru koji je vraćen na Zemlju 2011. godine.

Sva četiri soja pripadaju porodici bakterija koje se nalaze u tlu i slatkoj vodi, a koje pomažu pri rastu biljaka i eliminaciji biljnih patogena. Astronauti već godinama na svemirskoj stanici uzgajaju manje količine hrane, pa nije ni čudo što su tamo pronađeni biljni mikrobi, piše Science Alert.Bakterije pronađene u filteru pripadaju već poznatom soju Methylorubrum rhodesianum.Međutim, nakon sekvenciranja preostala tri soja utvrđeno je da svi pripadaju istoj, prethodno neidentifikovanoj vrsti. Ti sojevi su dobili nazive: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5.

Genetičar Svati Bidžlani sa Univerziteta Južna Kalifornija i njegove kolege predložili su da se ova nova vrsta bakterije nazove Methulobacterium ajmalii prema Adžmalu Kanu, poznatom indijskom naučniku.Za gajenje biljaka na ekstremnim mestima s minimalnim resursima nužna je izolacija novih mikroba koji pomažu pri rastu biljaka u stresnim uslovima”, objasnili su genetičari Kasturi Venkatesvaran i Nitin Kumar Sing iz JPL-a, instituta pod okriljem NASA, prenosi portal Indeks”.

S obzirom na to da već znamo da ti mikrobi mogu da prežive teške uslove na ISS-u, naučnici su sproveli genetsku analizu nad ta četiri soja kako bi identifikovali gene koji bi se mogli koristiti za podsicanje rasta biljaka.Otkrili su da jedan od sojeva, IF7SW-B2T,ima gene koji su uključeni u rast biljaka. Među njima je i onaj koji podstiče deobu ćelija u korenju i izdancima.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar