MEĐU IZMEĐU

NEPROBOJNA ZA HAKERE

334 pregleda

„Britiš telekom (BT) i Tošiba” su primenili optičku mrežu koja šifrira podatke pomoću kodiranih svetlosnih čestica.

Mreža koja koristi bujicu fotona za šifrovanje osetljive komunikacije. Probno ispitivanje mreže, koja je prva ove vrste u Velikoj Britaniji, preneće podatke između dva inženjerska postrojenja u Bristolu, koristeći ključeve za šifrovanje koji se prenose kao kodirane čestice svetlosti. Mreža od šest kilometara koja povezuje National Composites Centre (NCC) i Centre for Modelling and Simulation (CFMS) koristiće „Tošibinu” Quantum Key Distribution (QKD)za osiguranje saobraćaja podataka koji se šalje između dve lokacije putem BT-ove Openreach optičke infrastrukture. QKDse koristi za distribuciju tajnih digitalnih ključeva, koji se mogu koristiti zajedno sa algoritmom za enkripciju i to bilo za kriptovanje ili za autentifikaciju kodiranih informacija.

Kvantna teorija nalaže da, ako neko pokuša da pročita kodirano stanje jednog fotona, ono se odmah menja. To – bar u teoriji čini da je QKD gotovo nemoguće hakovati.

Tehnološko rešenje koje su razvili BT i Tošiba omogućava prenos kvantnih ključeva i mrežnih podataka u fotonskoj bujici duž istog optičkog kabla, koristeći tehniku koja se naziva multipleksiranje. Ova tehnologija bi mogla da omogući slanje kvantno šifrovanih podataka na udaljenost do 120kilometara. U najavi je prvo razmeštanje QKD u Velikoj Britaniji. Međutim, Tošibaje testirala svoju tehnologiju i u Japanu i u SAD, gde se QKD koristi za obezbeđivanje osetljivih podataka za organizacije zdravstvene i finansijske službe.

U QKD svaki bit ključa je kodiran na jedan foton. Kvantna teorija nalaže da, ako neko pokuša da pročita kodirano stanje jednog fotona, ono se odmah menja. To – bar u teoriji – čini da je QKD gotovo nemoguće hakovati. U isto vreme, jer se QKD zasniva na zakonima fizike, a ne matematike, moćni računari sutrašnjice ne mogu ga slomiti, rekao je dr Endrju Šilds, šef za kvantnu tehnologiju u Tošibi Evropa. „Proći će neko vreme dok ne budemo imali veliki kvantni računar, ali ako imate informacije koje treba da ostanu poverljive nekoliko godina, onda je važno da su danas šifrovane na način koji u budućnosti neće moći da bude hakovan.

Još jedan novi element ispitivanja BT i Tošiba je taj što koristi standardno fiberoptičko rešenje koje isporučuje BT Openreach, a na njemu je instaliran QKD. Multipleksiranje filtrira digitalni šum uzrokovan uobičajenim signalima podataka i omogućava slanje i kvantnih signala i podataka konvencionalne mreže istim kablom, što znači da nije potrebna dodatna infrastruktura. Ovo bi moglo ponuditi isplativo rešenje za telekom operatore koji se nadaju da će uvesti kvantnu kriptografiju u svoje mreže ili za one koji žele da je ponude kao uslugu kupcima usmerenim na privatnost.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Fino sroceno, interesantno da vec popriličan broj ljudi ima kontakta sa optickim kablovima bez da znaju kakvi su to kablovi.

Ostavite komentar