MEĐU IZMEĐU

NEUNIŠTIVA VIRUSNA GRAĐA

834 pregleda
Virusi pod mikroskopom (Vikipedija)

Krije li se u virusu tajna buduće neuništive tvari? Na Univerziteta Virdžinija (SAD) veruju da će, ispitujući odlike jedne vrste (Acidianus hospitalis Filamentous Virus 1), veštački stvoriti materijal s velikim brojem primena, uključujući isporuku lekova protiv raka (napadaju samo) tumore i izgradnju zdanja otpornih na zemljotrese.

Pomenuti mikroorganizam, inače, obitava u termalnim izvorima Nacionalnog parka Jeloustoun i sposoban da je rastvori meso i kosti. Istraživači su otkrili da on opstaje na temperaturi iznad 175 Celzijusovih stepeni ia da ima opnu (membrana) kakvu do sada nisu sreli.

Molekuli u membrane su raspoređeni u obliku potkovice, obezbeđujući mu da bude mali i izdržljiv. U proučavanju su korišćeni elektronski mikroskop i usavršeno kompjutersko modeliranje da bi se odgonetnule njihove fizičke osobine.

U prirodi je obmotan svojevrsnim prutićima, čiji prečnik iznosi 24 nanometara (milioniti delić milimetra), a dužina 900 nanometara. Zbirka gena (genom) se proteže u vidu linije i dostiže 24 kilobajta, a u stanju je da kodira 40 proteina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar