МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЊУШЕ РАК У МОКРАЋИ

Shutterstock

Shutterstock

Знали да неколико врста рака мења мирис урина, но сада је први пут откривено да мрави могу детектовати ту промену. Научници стога предлажу да се ти инсекти користи као исплатив начин за препознавање болести. Мрави се могу користити као биодетектори за разликовање здравих јединки од оних с тумором. Лако их је тренирати, брзо уче, врло су успешни и нису скупи за држање”, рекла је етолошкиња Патриција дʼЕторе са Универзитета Сорбона Париз север, а преноси Sky News.

Научници су током истраживања изложили 70 мрава (formica fusca) узорцима урина здравих мишева и оних с тумором. Након три огледа, мрави су разликовали мирис урина здравих мишева од оних који имају рак. Најновије истраживање се надовезује на претходну студију дЕтторе и њених колега која је показала да мрави могу нањушити људске ћелије рака узгајене у лабораторији.

„Истренирали смо их да повежу одређени мирис, односно урин болесних мишева с наградом. Показали смо да мрави могу разликовати урин здравих мишева од урина оних који имају тумор. Били смо изненађени колико су мрави у том смислу успешни и поуздани”, објаснила је дотична аучница. У следећој фази студије истражиће могу ли мрави учинити исто с људским урином. Претходна истраживања су показала да пси, ако прођу обуку, могу открити рак у мокраћи. Постоје и електронични уређаји који могу открити одређене врсте рака – попут рака бешикд, дојке или простате – из узорака урина. Истраживање под именом  Ants act as olfactory bio-detectors of tumours in patient-derived xenograft mice објављено је у часопису Royal Society B: Biological Sciences.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар