MEĐU IZMEĐU

NOVA SRPSKA PIJAVICA

284 pregleda
CCO 4.0/Liquid Art

Domaća fauna bogatija je za još jednu vrstu, a to je Dina serbica, otkrivena u oblasti Kamene Gore u Zapadnoj Srbiji.

Novu vrstu, koja je naziv dobila zbog podneblja koje naseljava, otkrili su istraživač i profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici, Vladimir Pešić, i dr Klemens Grošer iz Nemačke.Pešić za Tanjug kaže da su istraživanja pokazala da je ta vrsta pijavice jedna od najvećih evropskih koja živi u izvorima. Objasnio je da je nova vrsta otkrivena korišćenjem DNK molekularnih analiza koje su pokazale da se razlikuje u odnosu na drugu, koja naseljava prostor Crne Gore.

„Svaka vrsta ima svoj genetski otisak i na osnovu toga možemo lako da upoređujemo vrste i našli smo da se ona veoma razlikuje od druge vrste pijavice koja naseljava prostor Crne Gore, rekao je Pešić.Kada je reč o razlikama između novootkrivene vrste pijavice i te koja naseljava prostor Crne Gore, Pešić kaže da je DNK pokazao da postoje razlike u anatomiji.„Uradili smo DNK analize i utvrdili smo da postoje razlike i u anatomiji između te dve vrste. Te pijavice u Crnoj Gori su jako specifične na svetskom nivou jer kao mlade imaju 8 do 9 očiju, a kako postaju starije onda gube oči, kazao je Pešić.

Pešić naglašava da je da su potrebna dodatna istraživanja u narednom periodu kako bi se dobila detaljnija slika o tome koliko je ta vrsta česta i koje sve delove Srbije naseljava. On ističe da ljudi obično imaju averziju prema pijavicama jer ne znaju koliki je njihov značaj za ekosistem i za medicinu, napominjući da Srbija ima veliki potencijal jer ima populaciju pijavica koje su dobro očuvane i mogu da imaju višestruku namenu.„Problem na generalnom nivou je što nema dobro očuvanih populacija, a Srbija u tom smislu ima lepu prednost, kazao je Pešić.Dodaje da se širom sveta u kozmetičkim salonima pijavice koriste u estetske svrhe, kao i da u apotekama u različitim zemljama mogu da se kupe i da se koriste za lečenje.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar