MEĐU IZMEĐU

RIBE ODAVNO PRIČAJU

209 pregleda
Shutterstock

Iako međusobno razgovaraju već 155 miliona godina, sada možemo čuti njihove glasove.

Okeane na Zemlji prožimaju razne vrste graktanja, cvrkuta i dubokih jauka. Grebeni su zapravo iznenađujuće bučna mesta, a mnoge od tih zvukova stvaraju ribe.Već dugo vremena znamo da neke ribe ispuštaju zvukove, ali smo to uvek doživljavali kao nešto retko i neobično” rekao je ekolog Aron Rajs sa Univerziteteta Kornel. Naučnici su pretpostavljali da se ribe prvenstveno oslanjaju na druge načine komunikacije, poput signalizacije bojom ili govorom tela. No, nedavna otkrića su pokazala da ribe čak pevaju u zoru i sumrak, baš kao i ptice, piše Science Alert.

Ribe smo verovatno zanemarili jer se ne čuju baš tako lako, a nauka o podvodnoj akustičkoj komunikaciji prvenstveno se usredsredila na kitove i delfine”, kaže evolucioni neuroznanstvenik Endru Bas sa Univerziteta Kornel.Analizirajući zapise o anatomskim crtama, zvučnim zapisima i glasovnim iskazima, Rajs i kolege identifikovali su nekoliko fizioloških dlika koje omogućuju zrakoperkama (Actinopterygii)

da stvaraju ove zvukove bez glasnih žica. U ovoj skupini riba se nalazi više od 34.000 trenutno postojećih vrsta.One mogu škrgutati zubima ili stvarati buku pomoću kretanja u vodi”, objasnio je Aron Rajs.

Od 175 porodica riba, dve trećine će verovatno zvučno komunicirati. Pre se pretpostavljalo da se radi o samo jednoj petini. Dodatno, izgleda da ribe govore” već 155 miliona godina. To je posebice zanimljivo jer dokazi upućuju na to da su i kopnene životinje s kičmenom moždinom počele s vokalizizacijom u isto vreme. Naučnici navode da su neke grupe riba brbljavije od drugih, poput somova, i da vokalizacijom verovatno komuniciraju o hrani ili upozoravaju na opasnost.Istraživanje pod naslovom Evolutionary Patterns in Sound Production across Fishesobjavljeno je u časopisu Ichthyology & Herpetology.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar