MEĐU IZMEĐU

NOVI JUPITER OD OLOVA

219 pregleda
ESO

Astronomi su upravo pronašli svemirsku topovsku kuglu”. Naime, otkrili su da oko zvezde udaljene od nas nekih 730 svetlosnih godina kruži egzoplaneta veličine Jupitera, ali s neverovatnom gustinom.TOI-4603bima masu gotovo 13 Jupitera. To znači gotovo tri puta veću gustoću od Zemlje i nešto više od devet puta veću od Jupitera. U jako je bliskom odnosu sa svojom zvezdom, krug oko nje napravi za samo 7,25 dana. Ovi podaci svrstavaju planetu u malu, ali značajnu kategoriju svetova koji prkose razumijevanju formiranja i evolucije planeta.

Radi se o jednom od najmasovnijih i najgušćih do sada pronađenih tranzitnih divovskih planeta”, rekla je astronomkinja Akankša Kandelval iz Physical Research Laboratoryu Indiji, a prenosi Science Alert. Teoretski, zakoni fizike određuju ograničenje za masu planeta. Iznad određene kritične granice temperatura i pritisak na jezgro dovoljni su da pokrenu nuklearnu fuziju, sabijanja atoma pri kojem se stvaraju teži elementi. Minimalna masa za nastanak tog procesa kod zvezde je 85 Jupiterovih – u tom trenutku se atomi vodonika počinju spajati u helijum.

Naučnici smatraju da gornja masa za planetz iznosi između 10 do 13 Jupiterovih. A nebeska tela u tom rasponu spadaju u smeđe patuljke što nemaju dovoljno mase za fuziju vodonika, ali njihova jezgre mogu stvoriti deuterijum, teški izotop vodonika kojem nije potrebno toliko toplote i pritiska. Zvezde se formiraju odozgo nadole kada se gusta nakupina u molekularnom oblaku uruši pod delovanjem gravitacije i formira protozvezdu koja zatim raste grabeći materijal iz okružujućeg oblaka. Preostali prašina i gas formiraju planete, čije rađanje počinje odozdo nagore jer se komadići prvo počnu spajati da bi na kraju formirali veće gomile koje prerastu u planete.

Smatra se da se smeđi patuljci (nebesko jelo mnogostruko veće od planeta, ali ne dovoljno masivno da u svom središtu pokrene nuklearne reakcije) formiraju poput zvezda, od molekularnog oblaka koji se urušava pod delovanjem gravitacije. Obično se nalaze u orbiti oko zvezda na prilično velikoj udaljenosti koja iznosi najmanje pet astronomskih jedinica (AJ), što je pet puta više od rastojanja od Zemlje do Sunca. TOI-4603b ispunjava većinu kriterijuma za klasifikaciju među egzoplanete. No, nalazi se točno na granici mase smeđeg patuljka, što znači da bi mogao biti važan za bolje razumevanje formacije smeđih patuljaka i divovskih planeta i uspostavljnja njihove orbite.

Primerice, ova egzoplaneta ima orbitu koja je naglašeno ovalna ili ekscentrična, što sugerira da je ona promjenjive prirode, znači nije trajno uspostavljena. Njena zvezda, takođe, ima smeđeg patuljastog pratioca, što kruži na oko 1,8 AJ, a koji je mogao gravitaciomo stupiti u interakciju s TOI-4603b. Ovi podaci ukazuju na to da egzoplaneta migrira sve bliže zvezdi sa udaljeniog položaja. Istraživanje naslovnjeno Discovery of a massive giant planet with extreme density around a sub-giant star TOI-4603bi uskoro trebalo biti objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics Letters. 

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar