МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВИ МОЋНИ АНТИБИОТИК

Бактерије све отпорније (Pixabay)

Научници су помоћу технологије вештачке интелигенције успели да идентификују нову, моћну врсту антибиотика који делује против широког спектра бактерија, укључујући и оне који узрокују туберкулозу.

 Научници наглашавају да је вештачка интелигенција самостално открила нови антибиотик, назван халицин. Програми вештачке интелигенције су и до сада коришћени приликом откривања нових врста антибиотика, али научници тврде како је овог пута технологија потпуно самостално, без коришћења претходно задатих претпоставки, дошла до открића халицина.

Отпорност бактерија на антибиотике последњих деценија све више расте, а стручњаци страхују да би резистентне инфекције, ако се ускоро не открију нови лекови, до 2050. године могле да односе и до десет милиона живота годишње, наводи се у чланку објављеном у часопису Nature. С друге стране, последњих година научницима никако не полази за руком да открију и провере нове антибиотике. „Непрекидно проналазимо исте молекуле. Потребни су нам нови спојеви са дугачијим механизмима деловања”, истиче микробиолог Џим Колинс са МИТ-а.

Колинс и његове колеге су развили вештачку неуронску мрежу, односно алгоритам по моделу људског мозга који може да научи својства молекула.

Истраживачи су оспособили вештачку интелигенцију да уочи молекуле који блокирају раст бактерије ешерихије коли, користећи се регистром од 2335 молекула са познатим антибактеријским деловањем. У тој бази података било је и 300 одобрених антибиотика, као и 800 природних производа из биљних, животињских и микробних извора. Експерт за вештачку интелигенцију са МИТ-а, Регина Барзалеј наглашава како је вештачка интелигенција у том процесу научила да препознаје и нове обрасце непознате стручњацима.

Када су обучили вештачку интелигенцију, научници су јој задали да прегледа другу базу која садржи око 6.000 молекула чији опсег деловања још увек није у потпуности истражен. Затражили су да нађе молекуле које би могли да делују против ешерихије коли, а који не личе ни на један познати антибиотик. Чим је алгоритам предочио свој избор, научници су за тестирање одабрали око 100 молекула. Један од њих, који се тестира и за лечење дијабетеса, показао се као моћан антибиотик. Нови антибиотик је назван халицин, према Халу, интелигентном рачунару из филма „2001: Одисеја у свемиру”.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар