MEĐU IZMEĐU

NOVO ŠUPLJE AVIONSKO KRILO

396 pregleda
Pet odsto lakše (Vikipedija)

Kada inženjeri žele izrade lakši predmet, objekat, doslovce mu saseku uglove ili krajeve. Koristeći programski alat nazvan optimizacija topologije, na računaru su odrezali materijala kolikogod je to bilo moguće. Tako su smanjili broj špica na avionskom krilu, kao kada biste uklonili neke žice na točku bicikla.

I tako su osmislili novi postupak, za koji kažu da omogućuje uklanjanje većih delova. A to su postigli menjanjem rezolucije slike. Trodimenzionalne slike se mere u vokselima, baš kao što se računarske slike mere u pikselima. U prošlosti je trodimentionalno modelovanje bilo ograničeno na pet miliona voksela, a novi program, objavljen u časopisu „Nejčer”, barata sa, čak, milijardu voksela!

Zatim su ga napunili dimenzijama krila aviona „boing 777”. Superkompjuter je krckao brojeve pet dana zaredom i nacrtao novo krilo, s potpuno drukčijom unutrašnjom strukturom. Novo, šuplje krilo teži pet odsto manje od postojećeg, što bi moglo uštedeti 200 metričkih tona goriva godišnje. Zbog neverovatno složenog izgleda i oblika, za sada se ne može napraviti. Ali u budućnosti će to, kako je najavljeno, omogućiti trodimenzionalna štampa.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar