?> ОКЕАНИ НАЈКИСЕЛИЈИ | Galaksija Nova
ЕКОСОФИЈА

ОКЕАНИ НАЈКИСЕЛИЈИ

Shutterstock

Shutterstock

У минулој 1921. досегли највишу киселост у протеклих 26.000 година.!Add New

Океани су у 2021. години достигли нове рекордне нивое загревања и киселости, објавила је Светска метеоролошка организација (WMO) у својем извештају и упозорила да рат у Украјини прети остварењу зацртаних циљева у борби против глобалног отопљења. У годишњем саопштењу Стање глобалне климе, објављеном у среду, WMO потврђује да је седам минулих година било најтоплије од почетка мерења.

„Пораст висине мора, отопљење и киселост океана наставиће се стотинама годинама, осим ако се не осмисле начини уклањања угљен-диоксида (CО2) из атмосфере.

Метеоролошки феномени везани за Ла Нињу почетком 2021. имали су учинак хлађења на светске температуре прошле године. Упркос томе, 2021. је и даље једна од најтоплијих од почетка мерења, с просечном температуром од 1,11 Целзијусових степени изнад прединдустријског нивоа. Париским споразумом из 2015. државе потписнице обавезале су се да ограниче загревање планета на +1,5 Целзијусових степени у односу на прединдустријско доба. А ми сада идемо према загревању од 2,5 до 3 степена, уместо према 1,5, каже гфенерални секретар Петери Талас.

„Kлима се мења дословце пред нашим очима, истиче он. Топлота изазвана учинком емисија гасова стаклне баште, за које је одговоран човек својом делатношћу, загреваће планету за бројне будуће генерације. Пораст висине мора, отопљење и киселост океана наставиће се стотинама годинама, осим ако се не осмисле начини уклањања угљен-диоксида (CО2) из атмосфере.

Да ствар буде гора, друге кризе, као пандемија ковида-19 и рат у Украјини, потиснуле су фокус с климе у други план. Мере затварања које су земље увеле у пандемији ковида-19 нису имале никакав учинак на концентрације гасова стаклене баште у атмосфери, додаје Талас. Али зато је нове претње донео рат у Украјини.

Селвин Харт, посебан саветник за климатска питања генералног секретара Уједињених нација, Антонија Гутереша, критиковао је државе јер не поштују преузете климатске обавезе због сукоба који изазива раст цене енергената, па европске нације настоје да нађу алтернативу за руски гас.Видимо да велике економије одабиру начине који, искрено говорећи, потенцијално могу задржати велике количине емисија угљен-диоксида, што доноси високо онечишћење и угрожава остварење зацртаних климатских циљева, објашњава Харт.

Износи угљен-диоксиа и метана у 2021. премашили су претходне рекорде, истиче WМО у поменутом извештају.

Дан раније је MSCI, један од најпознатијих глобалних референтних индекса, упозорио на опасно повећање емисија гасова стаклене баште, ако се руски гас замени коришћењем угља. Износи угљен-диоксиа и метана у 2021. премашили су претходне рекорде, истиче WМО у поменутом извештају. Само је питање времена када ће се догодити још једна најтоплија година, сматра Талас.

Висина мора порасла је за 4,5 сантиметра у протеклој деценији, а годишњи раст од 2013. до 2021. више је него двострук у односу на раздобље 1993-2002.

Океани сносе велики део последица отопљења и гомилања гасова стаклене баште. Вода апсорбује око 90 посто акумулиране топлоте на Земљи и 23 одсто емисија угљен-диоксида изазваних људском активношћу. Океани су се загревали брже у протеклих 20 година, досегавши нови рекорд у 2021. и постаће још топлији. Да би се тај тренд променио, биће потребни векови или миленијуми.

Океани су данас најкиселији у минулих најмање 26.000 година, јер апсорбују и реагују на угљен-диоксид испуштен у атмосферу. Висина мора порасла је за 4,5 сантиметра у протеклој деценији, а годишњи раст од 2013. до 2021. више је него двострук у односу на раздобље 1993-2002. Светска метеоролошка организација навела и друге екстремне појаве, као што су топлотни удари, шумски пожари, поплаве и остале климатске катастрофе у свету које су изазвале штете веће од 100 милијарди долара.

Генерални секретар Антонио Гутереш предложио је пет акција за обнову прелаза на обновљиве енергије пре него што буде прекасно, пише агенција Франс прес. Он предлаже укидање субвенција на фосилна горива. Надаље, треба утростручити улагања у обновљиве енергије, укинути административне формалности, осигурати опскрбу сировинама за технологије обновљивих енергија и коначно учинити да те технологије постану јавно добро којим ће се у свету слободно располагати.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар