MEĐU IZMEĐU

OPSESIJA IZ MOBILNOG

215 pregleda
Pixabay

Među decom pretpubertetskog uzrasta koji provode previše vremena za ekranima pametnih telefona ili računara uočeni su veći izgledi za razvoj opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP).Šanse da se pojavi u dvogodišnjem razdoblju porasle su za 13 posto za svaki sat igranja videoigrica i za 11 posto za svaki sat gledanja videa, rezultati su nove studije koju su sproveli istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku (UCSF), a objavili ih u časopisu Journal of Adolescent Health. 

Glavni autor studije upozorio je roditelje da previše vremena pred ekranima može vrlo štetno uticati na mentalni razvoj dece u navedenom dobu. „Deca koja provode previše vremena igrajući videoigrice kažu da vremenom osećaju potrebu da nastave s takvim igrama i da ne uspevaju prestati uprkos svojim nastojanjima”, rekao je dr Džejson Nagata, pedijatar i asistent.Intruzivne, neželjene misli o sadržaju videoigara kod neke dece mogu prerasti u opsesije ili kompulzije, a neprestano gledanje videa podstiče na kompulzivno praćenje sličnog sadržaja. Takvo ponašanje obično pogoršavaju algoritmi i reklame.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj spada u anksiozn poremećaja, ea karakteriše ga pojava opsesivnih misli i kompulzivnih radnji. Osobe koje od toga pate shvataju iracionalnost svojih postupaka i doživljavaju ih neugodnim, ali ih ne uspevaju sprečiti. Zbog toga mogu trpeti svi životni aspekti (posao, škola, međuljudski odnosi), a mnoge aktivnosti mogu postati limitirane. Američki istraživači su pitali 9.204 dece od devet do 10 godina koliko vremena provode na različitim spravama. Prosek je iznosio 3,9 sati dnevno i pritom je bila isključena upotreba ekrana u obrazovne svrhe. Dve godine kasnije kod 4,4 posto ra otkriven je novonastali OKP.

(Pixabay)

Pokazalo se da su videoigre i video snimci povezani s većim rizikom od nastanka poremećaja. Slanje poruka, ćaskanje preko videa i društveni mediji nisu bili pojedinačno povezani s tim, možda zato što ih uključeni u istraživanje nisu često koristili, rekli su istraživači, dodavši da se rezultati mogu razlikovati kod starijih maloletnika.Dr Nagata i kolege su otkrili da se vreme koje su malodobnici provodili pred ekranima 2021. godine, u vreme pandemije, udvostručilo.

„Mada vreme provedeno pred ekranom može imati nekih prednosti, natočito kada su posredi obrazovanje i povećana socijalizacija, roditelji bi trebali biti svesni mogućih rizika, posebno za mentalno zdravlje seteta. Članovi porodice mogli bi se dogovoriti da se internetski sadržaj ili mediji pre spavanja izostave”, predlaže dr Nagata. Istraživanje je objavljeno u trenutku kada i rezultati odvojene studije kojom se roditelji upozoravaju da maloj deci dugoročno mogu naneti više štete nego koristi ako im često daju pametne telefone da ih umire. Potonji su obznanjeni u časopisu JAMA Pediatrics, a obuhvaćeno je 422 roditelja i 422 mališana od tri do pet godina u od avgustaa 2018. do januara 2020.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar