MEĐU IZMEĐU

NESTAJU DAGNJE U TEMZI!

199 pregleda
Shutterstock

Naučnici koji su napravili slično istraživanje slatkovodnih školjki kao ono iz 1964. godine na potezu Temze u blizini Redinga otkrili su nešto zabrinjavajuće – populacija autohtonih dagnji opala je za gotovo 95%! Jedna autohtona vrsta, rečna dagnja, u potpunosti je nestala, a preostale su bile mnogo manje za svoj urast, što ukazuje na njihov sporiji rast.Dagnje su izvrstan pokazatelj zdravlja rečnog ekosistema. Ovakav drastičan pad biomase je verovatno pokazatelj pogoršanja stanja okoline. A mogao bi imati posredan učinak na druge vrste, smanjujući ukupnu biološku raznolikost”, rekla je zoološkinja Izobel Olard sa Univerziteta Kembridž.

Odrasla dagnja može filtrirati do 40 litara vode dnevno, čime uklanja velike količine algi i održava reke čistima. Naučnici još citiraju izvorno istraživanje iz 1964. jer pokazuje koliko dagnje doprinose rečnim ekosistemima, piše The Guardian.Iako se ovo može činiti kao prilično mala, lokalna studija o jednom mestu u jednoj rijeci u Velikoj Britaniji, ona zapravo šalje važan signal upozorenja o svetskim slatkim vodama. Situacija je vrlo zabrinjavajuća”, upozorio je ekolog Dejvid Oldridž iz iste visokoškolske ustanove.

Istraživanje je otkrilo i velik broj invazivnih vrsta, alohtonih zebra dagnji i azijskih školjki, koje nisu bile u studiji iz 1964. godine. Vrste su verobatno došle na čamcima dok su plovili Temzom, rekli su naučnici.Za pomor autohtonih dagnji možda je kriva dagnja zebra koja raste na domaćim vrstama, gušeći ih do smrti. Drugi mogući uzroci mogu biti promene u korišćenju zemljišta uz reku ili proene u populacijama riba od kojih školjke zavise kao delu svog životnog ciklusa.

Ispitane su hranljive tvari koje je uzorkovala Agencija za okolinu i otkriveno da su opale količine nitrata i fosfata. Smanjenje ovih materija moglo bi, takođe, uticati na rast algi, ograničavajući hranu dostupnu dagnjama.Istraživanje nazvanoDeclines in freshwater mussel density, size and productivity in the River Thames over the past half centuryobjavljeno je u časopisu Journal of Animal Ecology.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar