MEĐU IZMEĐU

OSTACI PRVIH ZVEZDA

129 pregleda
Ilustracija

Astronomi su otkrili tragove eksplozija prvih zvezda univerzuma, koje bi mogle da pruže bolji uvid u to šta se desilo sa zvezdama koje su prve nastale posle Velikog praska.„Prvi put smo bili u mogućnosti da identifikujemo hemijske tragove eksplozija prvih zvezda u veoma dalekim oblacima gasa”, kaže predvodnica studije Andrea Sakardi.

Naučnici veruju da su prve zvezde koje su se formirale pre 13,5 milijardi godina bile znatno drugačije od onih koje nas sada okružuju. Bile su jednostavnije, sačinjene od vodonika i helijuma i stotinama puta veće od Sunca.Smatra se da su se ubrzo nakon formiranja ugasila u ogromnim eksplozijama koje su izbacile teže elemente u oblake gasa koji su ih okruživali, što je dovelo do stvaranja novih zvezda i izbacivanja više teških elemenata.Taj proces je ključan u stvaranju univerzuma. Međutim, naučnici se muče da bilo šta o njima saznaju, jer su kratko postojale.

Uspeli su, ipak, da pronađu hemijske elemente koji su ostali iza njih kada su se ugasile, a naučnici sa Veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije (Very Large Telescope ESO)su ih baš sada pronašli.Tri udaljena oblaka gasa nalazila su se u univerzumu na njegovom početku – 10-15 odsto današnje starosti.Na osnovu hemijskog otiska koje su ostavile, čini se da su to ostaci drevnih zvezda.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar