MEĐU IZMEĐU

OSTACI ŽIVOTA NA MARSU?

Ilustracija

Nasin rover „kjurioziti stigao je u krater Gejl na Marsu u avgustu 2012. godine gde istražuje tragove postojanja vode i organskih jedinjenja. Novi nalazi istraživanja sugerišu postojanje organskih soli na Crvenoj planeti.

Nasin tim istraživača otkrio je da su organske soli verovatno prisutne na Marsu. Takve soli su hemijski ostaci organskih jedinjenja, poput onih koje je prethodno otkrio rover „kjurioziti. Organska jedinjenja i soli na Marsu mogli su da nastanu geološkim procesima ali mogu biti i ostaci drevnog mikrobnog života.

Pored dodatnih dokaza ideji da je nekad na Marsu postojala organska materija, direktno otkrivanje organskih soli takođe bi podržalo modernu ideju o naseljavanju Marsa, pošto na Zemlji neki organizmi mogu da koriste organske soli, poput oksalata i acetata, za stvaranje energije. „Ako utvrdimo da bilo gde na Marsu ima koncentrisanih organskih soli, želećemo da istražimo te oblasti i tražićemo ih na većim dubinama gde bi organska materija mogla biti bolje očuvana”, rekao je Džejms MT Luis, organski geohemičar, iz sedišta Nasinog centra za svemirske letove u Merilendu. Luisovi laboratorijski eksperimenti i analiza podataka iz prikupljenih uzoraka sa Marsa, indirektno ukazuju na prisustvo organskih soli.

Ali direktno identifikovanje na Marsu (u laboratorijskim uslovima u unutrašnjosti rovera) je teško izvesti. Izazov je i u tome što zagrevanje organskih soli proizvodi samo jednostavne gasove koje mogu osloboditi i druge materije, uobičajeno za tlo Marsa.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko

Ostavite komentar