МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОТКРИЈТЕ САМИ ЛАЖЉИВЦА

Shutterstock

Shutterstock

Kако да знате да ли вас неко лаже? Психолози откривају трик који помаже да прочитате људе.

Да би се креирала савршена лаж у уму манипулатора, према речима психолога, потребан је додатни когнитивни напор који не оставља довољно места за друге радње. Да бисте могли да откријете да ли вас неко лаже, потребно је сконцентисано приступити ситуацији. Научници који се баве читањем других особа, откривају који начин можете да користите. Нова студија открива на који начин да се поставите током постављања питања. Стручњаци кажу да током разговора прво треба да укључите и неки додатни здатак који ће привући пажњу особи са којом разговарате. Због чега?

„Наше истраживање је показало да истине и лажи могу звучати пођеднако уверљиво све док се лажовима пружа довољно времена да размисле унапред шта ће рећи, каже психолог Алдерт Вриј са Универзитета у Портсмуту у Великој Британији. Он наводи да, ако особи дате мање времена за размишљање, лаж ће изгледати мање уверљиво. У истраживању је учествовало 164 волонтера, који су прво дали своје искрено мишљење о актуелним друштвеним темама.

Потом су их истраживачи поделили у две групе. За потребе даљег испитивања добили су упутства: да говоре истину о својим ставовима или да лажу о њима. Да би прецизније утврдили како механизам обмане функционише и у ком тренутку почињу да се јављају пукотине у причи, научници су морали да отежају ствари.

Две групе су потом поделили у три, а свака од различитих група је добила (са изузетком треће групе) специфичан задатак и информације које би у различитим мерама могле да утичу на исходе. Споменути задатак је подразумевао писање седмоцифреног регистарског броја аутомобила у току одговарања на одређено питање. Такође, испитанике би у току одговарања замолили да придрже нешто.

Научници даље наводе да ћете лажљивца уочити по жељи да измисли мноштво детаља и труду да буде што уверљивији. Међутим, ако им за тренутак одвучете пажњу задатком који се у том тренутку чини важним, престаће да буду фокусирани на детаље и долазиће до пукотина у причи. Дакле, потребна је мала дистракција која ће им окупирати ум и одвући пажњу, закључују психолози.

Наравно, увек ће постојати људи који могу да изврћу истину без трунке гриже савести или видљивих детаља који ће вам помоћи да их откријете. Ипак, научници тврде да је ово и даље интересантна метода помоћу које ћете успети да откријете да нешто није у реду са причом. Психолози додају и да ово није сигуран метод и да су потребна даља истраживања да би се у потпуности разумело на који начин мултитаскинг разоткрива лажљивца.

Истраживање је објављено у International Journal of Psychology & Behavior Analysis.

(Извор Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар