Без категорије

ОВО ЈЕ МУВА-ШКОРПИЈА

Илустрација

Илустрација

Професор зоолог Рајнер Вилман, претходно руководилац Зоолошког музеја на Универзитету у Гетингену, идентификовао је и класификовао нови род шкорпиона-мува из Непала, назвавши га Lulilan.Изглед новооткривених мува-шкопрпија тешко може бити бизарнији”, каже Вилман. Мужјаци имају вретенаст, изразито издужен абдомен, на чијем се крају налази велики орган, с дугим стезним клештима за парење. Инсекти имају дужину већу од три центиметра, што значи да су посебно велики.

Инсекте су ухватили зоолог из Мајнца, професор Јохен Мартенс и његов колега из Штутгарта, др Волфганг Шавалер. До сада је била позната само једна таква врста и откривена је пре тачно 200 година.Упркос опасном називу, муве-шкорпије су потпуно безопасне за људе”, додаје Вилман. Име им долази од сферичног гениталног сегмента који изгледа попут убода шкорпиона. Такође имају препознатљиву, издужену главу. У Европи постоји само неколико врста мува-шкорпија

„Више врста Lulilan-a вероватно постоји у Непалу и околним подручјима”, објашњава Вилман. До сада су откривене само женке неких врста. Међутим, за разлику од мужјака, женке немају ниједну од поменутих карактеристика, што значи да је класификација тежа. Од мува-шкорпиона које су описане, само је род Leptopanorpa, пореклом са Суматре, Јаве и Балија, развио тако посебан абдомен. Али, није блиско повезан с Lulilan-ом.Ово је невероватан пример где се сличне карактеристике појављују независно, можда као одговор на сличне еволуционе токове”, закључује Вилман.

(Илустрација University of Göttingen/R Willmann)

(Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар