МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАМЋЕЊЕ СА ЗЕЛЕНИШОМ

Пун тањир спанаћа (Википедија)

Поврће попут блитве, зелене салате, зеља, кеља и спанаћа одлично утиче на когнитивне способности, поручују нутриционисти и додају да је то тако због обиља витамина Е који је важан за очување нервних ћелија.

Такозвану MIND дијету (дијету за ум) у последње време све чешће препоручују амерички нутриционисти и дијететичари, пише портал Веб емди. Овакав план исхране посебно је усмерен на храну која утиче на бољи рад мозга, очување памћења и когнитивних способности.

Истраживања показују да поврће попут
блитве, зелене салате, зеља, кеља и
спанаћа боље од другог поврћа утиче
на когнитивне способности.

Један од фокуса ове дијете је исхрана старијих особа, за које виталан мозак значи и већу независност и самим тим квалитетнију старост. Правила су јасна: уносите што више зеленог лиснатог поврћа.

И за пробаву (Википедија)

Како истичу аутори дијете, истраживања показују да поврће попут блитве, зелене салате, зеља, кеља и спанаћа боље од другог поврћа утиче на когнитивне способности. Разлог за то је виши садржај витамина Е који у организму делује као антиоксиданс и посебно учествује у одржавању нервних ћелија мозга.

Овакво поврће тело ће најбоље искористити уколико је на јеловнику два пута сваког дана, најбоље сирово или термички обрађено. Осим као укусну салату, свеже листове поменутог поврћа можете уносити и у виду сока – у блендеру уз додатак воде прзо се претварају укусан кашасти сок, који се одлично слаже са голицом, чијом или семенкама лана.

Бољу апсорпцију витамина Е из салате обезбедиће маслиново или кокосово уље уз неколико капи лимуновог сока. Један од резултата исхране богате зеленим поврћем, због обиља влакнастих материја, јесте и регулација рада црева, то јест пробаве.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар