MEĐU IZMEĐU

PESMOM PROTIV STRESA

284 pregleda
pesma

Slušanjem pesme „Bestežinski” teskoba i stres kod ispitanika su se smanjila za 65 odsto, ustanovili su neuronaučnici.

Savremeni život podrazumeva stres, s kojom se svi lakše ili teže nosimo. Mnogi ljudi se okreću muzici radi opuštanja. Dokazano je da je lečenje notama delotvorno, a da li ste znali da su neuronaučnici odredili koja pesma najviše opušta?

Dok je slušate srčani ritam se
postepeno usporava kako bi bio
jednak ritmu pesme. Upravo to
dovodi do snižavanja krvnog pritiska.

Ako je verovati njihovim tvrdnjama, to je pesma „Bestežinski” (Weightless), engleskog benda „Markoni junion”. Učesnici u ispitivanju su zamoljeni da reše različite zagonetke. Za to vreme bili su spojeni na senzore koji su, dok su zadaci pojačavali stres, merili njihovu moždanu aktivnost, srčani ritam, krvni pritisak i disanje.

Najviše je relAksirala maločas pomenuta muzička numera. Teskoba i stres kod ispitanika su se njenim slušanjem smanjila za 65 odsto. Zašto? Ona ima neprekidan ritam koji počinje na 60 pulseva u minutu, zatim se smanjuje na otprilike 50. Dok je slušate srčani ritam se postepeno usporava kako bi bio jednak ritmu pesme. Upravo to dovodi do snižavanja krvnog pritiska.

U stvaranju pomenute pesme učestvoali su muzički terapeuti. Jer su praznine između nota odabrane tako da izazivaju osećaj euforije ili zadovoljstva. Ne postoji ponavljajuća melodija, što mozgu dozvoljava da se kompletno isključi, budući da više ne pokušava predvideti šta dolazi.
Navedena pjesma je uistinu kreirana u svrhu

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar