МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЛАСТИКА ИДЕ У ГОРИВО

EPA

Можда то многима није познато, но индустрија рециклирања пластике не показује превелики успех. Рециклирано је само 9 посто укупно произведеног пластичног отпада. Око 12 посто до сада произведене пластике је изгорело, а 79% се још увек налази у нашим домовима или у нашој околини. Научници стога у последње време истражују може ли се једна од најчешћих врста пластике, полиолефин, претворити у гориво.

„Једнократна пластика представља огромну опасност за околину, а њена рециклажа се показала као прави изазов, што посебно вреди за полиолефин”, написали су научници са Универзитета Делавер у новом истраживању.Пронашли смо непосредан метод селективног претварања полиолефина у текућа горива, укључујући дизелске и бензинске угљоводонике.

Ово није први пут да су научници пластику претворили у гориво, но циљ је да се уз што мање ресурса и трошкова што већа количина пластике претвори у што више горива. Најновија технологија успјела је управо то – користи 50 посто мање енергије од сличних метода, оперише на температурама уобичајене кухињске пећнице и не испушта угљен-диоксид у атмосферу, пише Science Alert.

Научници су користили хемијски поступак хидрокрекирања да разграде угљеникове везе у пластици. Притом су употребљавали катализатор који се састоји од минерала зеолита и мешавине металних оксида.Појединачно, нема много користи од ова два катализатора. Но у комбинацији постају чаробни, топе пластику и за собом не остављају пластични отпад”, рекао је инжењер Дион Влакос са Универзитета Делавер. Истраживање насловљено Plastic waste to fuels by hydrocracking at mild conditions објављено је у часопису Science Advances.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар