MEĐU IZMEĐU

PLAVI, PA CRVENI MARS

226 pregleda

Dvojica britanskih naučnika su otkrili isparenje vodene pare u atmosferi Marsa koristeći podatke dobijene sa sonde rusko-evropskog „Ekso-Mars orbitera, saopštio je Roskosmos. Ovo je još jedan dokaz da je Crvena planeta nekada bila bar delimično plava.Mnoštvo istraživanja podataka što sa obritera ili rovera posvećeno je ispitivanju tragova drevnih rečnih dolina koje bi mogle da ukažu na to da je voda nekada tekla površinom Marsa.Novo istraživanje dvojice naučnika sa britanskog Otvorenog univerziteta, objavljeno u časopisu Science Asvances, navodi da je otkriveno prisustvo vodonika koji curi iz atmosfere ove planete.

Do ovog otkrića se došlo zahvaljujući malom uređaju NOMAD koji je pričvršćen za sondu „Ekso-Mars Evropske svemirske agencije i ruskog Roskosmosa, a koji meri svetlost koja prolazi kroz atmosferu Marsa.Zajednički rusko-evropski projekat „Ekso-Mars-2016 prvi put je otkrio hlorovodonik u atmosferi Crvene planete, što ukazuje na nepoznate hemijske procese, saopštili su iz ruske svemirske agencije Roskosmos.„Instrument NOMAD iz temelja menja naša shvatanja evolucije vode na Marsu, tvrdi doktor Maniš Patel, jedan od autora studije.

Instrument „pruža dosad neviđena saznanja o izotopima vode u atmosferi Marsa zavisno od vremena i njihove lokacije na planeti i to je „ključan element za razumevanje kako je Mars vremenom izgubio vodu, i zahvaljujući tome „prestao da bude planeta na kojoj je moguć život“, navodi Patel.Sju Horn, koja rukovodi svemirskim istraživanjima u Britanskoj svemirskoj agenciji, ocenjuje da su ta istraživanja „ključan element u nastojanjima da otkrijemo tajnu Crvene planete.„Ako shvatimo kako se odvija isparavanje vode na Marsu, to će nam pomoći u traženju odgovora na ključno pitanje: da li je bilo života na Marsu?, kaže Hornova.

Nova studija objavljena je u ssdmici kada se oko Marsa napravila prilično „velika gužva. U sredu, kada je studija objavljena u naučnom časopisu,

kineska sonda „Tjanven-1je ušla u orbitu Marsa.Dan ranije, sonda „Amal („Nada) Ujedinjenih Arapskih Emirata uspešno se postavila u Marsovu orbitu.Konačno, 18. marta očekuje se i dolazak američkog rovera „Perseverans. U najambicioznijoj do sada američkoj misiji na Mars, rover težak jednu tonu će pokušati da se spusti u stenovitu uvalu sa strmim liticama, nazvanu krater Jezero.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar