MEĐU IZMEĐU

RUNE SLOVENSKO PISMO

968 pregleda

Ugravirana kravlja kost iz sedmog stoleća dokazuje da su germanske rune, a ne glagoljica, najstarije pismo koje su koristili Sloveni, tvrdi međunarodni tim naučnika. Glagoljicu je osmislio vizantijski monah Ćirilo kad je s bratom Metodijem u devetom veku stigao u misiju u Veliku Moravsku, zapadnoslovensku državu koja je na vrhuncu moći obuhvatala područje današnje Češke, Slovačke, Mađarske i delove Njemačke, Austrije, Hrvatske i Ukrajine.

Ali slomljena kravlja kost pronađena u južnoj Češkoj 2017, koju su proučavali naučnici iz Češke, Austrije, Švajcarske i Australije, dokazuje da su Sloveni pre koristili runsko pismo. To je najstariji pronađeni natpis među Slovenima”, rekao je rukovodilac istraživanja, arheolog Jirži Mahaček sa Masarikovog univerziteta u Brnu. Tim se koristio genetskim i radiougljenikovim testiranjem za određivanje starosti kosti.

„Te osetljive analize pokazale su da kost pripada domaćoj životinji koja je živela oko 600. godine”, rekla je članica tima Zuzana Hofmanova, analitičarka sa švajcarskog Univerziteta u Friburgu. Robert Nedoma s Bečkog univerziteta identifikovao je natpis kao runsko pismo (stariji futhark) kojim su se koristili govornici nemačkog u srednjoj Evropi od 2. do 7. stoljeća. Stariji futhark sastoji se od 24 znaka, a poslednjih sedam upisano je u analiziranoj kosti, kazali su naučnici. Verovatno je na kosti izvorno bio ceo runski alfabet. Dakle, ne radi se o nekoj posebnoj poruci, nego vveroatno o nastavnom pomagalu”, tvrde stručnjaci.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar