MEĐU IZMEĐU

PLUĆA I JETRA U ISTI MAH

336 pregleda

Ruski lekari uradili su prvu uspešnu istovremenu transplantaciju celih pluća i jetre na svetu.

Prva uspešna kombinovana transplantacija oba plućna krila i jetre kod deteta sa cističnom fibrozom urađena je u medicinskom istraživačkom centru „Šumakov” u Moskvi. Pacijentu, devetogodišnjem Mihailu, dijagnostikovana je cistična fibroza, genetski poremećaj, koji istovremeno pogađa nekoliko organa, na prvom mestu pluća. Takođe, dečak je i imao cirozu jetre.

Prema stručnoj literaturi, do sada su
izvedene tri ovakve operacije, ali neuspešno.

Bilo je potrebno nekoliko timova lekara, tri organa i 16-časovna operacija kako bi se dala bar neka šansa za život malom pacijentu, koji je jedva hodao i, pre operacije, imao samo 30 kilograma. „Zadovoljstvo mi je da vam predstavim jedinstvenu uspešnu kombinovanu transplantaciju tri organa kod deteta, prvu ne samo u Rusiji, već i u svetu”, sa ponosom je istakao šef Centra, Sergej Gotie.

Dva meseca kasnije dečak se potpuno oporavio. Prema stručnoj literaturi, do sada su izvedene još samo tri ovakve operacije, ali neuspešno. Cistična fibroza je najčešća kod ljudi iz severne Evrope, i pogađa jedno od 3.000 novorođenčadi. Prvi put prepoznata je kao bolest 1938. godine i jedna je od prvih otkrivenih genetskih bolesti.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar