MEĐU IZMEĐU

POJAVIO SE OMIKRON 2.0

218 pregleda
Getty Images

Nova verzija otkrivena u Australiji teško se uočava PCR testovima.

Australijske zdravstvene vlasti otkrile su novu izmenu omikron varijante koronavirusa i strahuju da je gora od originala. U državi Kvinslend pronašle su novu vrstu omikron varijante novog koronavirusa kod putnika koji je u Australiju stigao iz Južne Afrike. Nova varijanta ima upola manje genetskih varijacija od originalne omikron varijante i ne može se otkriti uobičajenim putem, rekao je australskim medijima Peter Ejtken, šef zdravstva navedene australijske države.

Ejtken je dodao da novi omikron ima dovoljno markera da se može klasifikovati kao omikron varijanta, ali je napomenuo da australijske vlasti zasad ne znaju dovoljno koliko teške simptome bolesti kovid-19 izaziva i jesu li vakcine upešne protiv nje.Sad imamo omikron i nešto slično omikronu, rekao je Ejtken.Otkriće dolazi u trenutku kad se Kvinslend priprema da napokon otvori svoje granice prema ostatku Australije, s obzirom na to da je više od 80 posto stanovništva koje se može cepiti već cepljeno s dve pune doze.

Isto tako, to otkriće bi moglo predstavljati problem naučnicima koji ubrzano rade na razumevanju punog uticaja omikron varijante na tok pandemije, uključujući koliko je ta varijanta zarazna i sprečavaju li postojeće vakcine teški oblik bolesti kod zaraze tom varijantom.Kako je navedeno, nova izmena omikrona ima 14 mutacija, što je oko upola manje od originala i nema odliku ispadanja s-gena, što je čini težom za otkrivanje putem PCR testiranja.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar