MEĐU IZMEĐU

POLA VEKA GALAKSIJE

294 pregleda
Kosmodrom

Prvi broj osvanuo je na kioscima socijalističke Jugoslavije prvog marta 1972. Poslednji se pojavio u decembru 2001. godine. U međuvremenu „Galaksija” je nastavila da se otiskuje u našim i vašim srcima.Za nepune tri decenije (nedostaje jedno tromesečje) postala je najznačajniji naučnopopularni časopis od Triglava do Đevđelije. Gotovo da nema starijeg i sredovečnog naučnika iz bivših šest republika koji je nije čitao.

(Naslovnica prvog broja)

Prvu posadu na poletanju u kosmički beskraj – a izvorno je bila namenjena vazduhoplovstvu, astronautici i istraživanju budućnosti – činili su Gavrilo Vučković, Nenad Birovljev, Tanasije Gavranović, Esad Jakupović, Milan Knežević, Boris Radunović i Bogoljub Samardžić. Upisani su među zvezde, svejedno što pojedinci još nisu ni zakoračili s one strane duge.

Pozivamo vas da nam se 18. oktobra u 18 sati pridružite u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2) povodom pet decenija od izlaženja prvog broja. Svoja sećanja kazivaće: akademik Zoran Petrović, akademik Slobodan Vukosavić, Petar Živadinović, prof. dr Zoran Živković, prof. dr Dragan Uskoković, prof. dr Aleksandar Petrović, Ilija Cerović, Dejan Ristanović i Milan Knežević.

„Galaksijaje na internetu obnovljena 1. januara 2017, a na kioscima se pojacila 1. decembra 2018. godine. Za sve zainteresovane ulaz slobodan.

O autoru

administrator

1 komentar

  • U Smederevu je nema na kioscima već minimum godinu dana. Ja sam stao negde kod 5-og broja Nove Galaksije, čini mi se. Mislio sam da je to ponovo kraj. Zašto ne može da se nadle na kioscima?
    Srećan jubilej.

Ostavite komentar