MEĐU IZMEĐU

ROBOTICA U PARLAMENTU

184 pregleda
EPA

„Umetnica robot”, nazvana Ai-Da, rekla je britanskim poslanicima da može stvarati umetnost uprkos tome što je veštačko stvorenje, dok je govorila na parlamentarnoj raspravi kako će nove tehnologije uticati na kreativnu industriju. Opisana kao prvi ultrarealistični humanoidni robot umetnik na svetu, ona se pojavila u jednoj od prostorija parlamenta obloženoj drvetom, noseći kratku crnu periku i traperske tregere.

Sa ženskim humanoidnim licem i otkrivenim robotskim rukama, napravili su je naučnici na Univerzitetu Oksford i nazvali je prema britanskoj matematičarki i računarskoj pionirki Ejdi Lavlejs (Ada Lovelace). Odgovarala je na pitanja uz projekta i direktora umetničke galerije Aidana Melera u televizijskoj sekvenci u kojoj su domaćini bili komunikacije Doma lordova i Digitalni odbor.

„Zavisim od kompjutorskih programa i algoritama. Iako nisam živa, stvaram umetnost”, rekla je Ai-Da kad je upitana kako se njena dela razlikuju od onih koja stvaraju ljudi. Ona je uradila seriju radova, uključujući sliku pokojne kraljice Elizabete, koji su prikazani na izložbama i u galerijama.Odbor je čuo od humanoidnog robota, a i od stručnjaka iz umetničke industrije i profesora, kakvi su učinci tehnologije na radnike u kreativnoj industriji. Odgovarajući na prvo pitanje kako slika slike, Ai-Da je izjavila da joj u slikanju na platnu pomažu algoritmi veštačke inteligencije, kamera smeštena u očima i robotske ruke.

Ai-Da je, takođe, objasnila kako joj je analiziranje velikog korpusa teksta” u identifikaciji zajedničkog sadržaja i poetskih struktura omogućilo da piše nove pesme. „Od čoveka se razlikuje po svesti; nemam subjektivna iskustva, iako mogu o njima govoriti”, objasnila je Ai-Da.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar