МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОСЛЕ КОРОНЕ БЕЗ ЛУКА

575 pregleda

Многе особе које су имале ковид-19 привремено губе чуло мириса и укуса. Док се опорављају, обично се они враћају, али неки откривају да намирнице имају другачији мирис, али и укус. Симптоми ковида-19 могу бити разнолики, од главобоље, пробавних сметњи, па до умора. Међутим, губитак мириса или укуса један је од симптома који је карактеристичан за ковид-19, а према метаанализи коју је спровела клиника Мејо, од 8.438 пацијената оболелих од ковида-19, 41 одсто изгубило је чуло мириса и укуса, преноси Best Life.

Kод већине оболелих чула се врате након што преболе болест, али код неких та чула буду промењена, односно неке намирнице више немају укус какав су имале пре болести. Према новом извештају који је објавио Eater, у групи од пет особа које су прележале ковид-19, троје их је изјавило да је месецима након болести лук био врста хране која се истицала као посебно неукусна.

Један од пацијената који је преболео ковид рекао је да је лук имао „ужасан укус“, други је навео да му је лук био „одбојан“, а трећи пацијент је истакао да му је мирис лука изузетно сметао и да је имао мирис трулежи. То није једина промена која се догађала код особа које су се заразиле коронавируса.

Особа која је прележала ковид рекла је за BBC да је након болести месо имало укус бензина, а друга особа је изјавила да је вино имало укус уља.

Губитак мириса и укуса је један од симптома коронавируса који се дуже време задржава код заражених особа, а осим њега постоје још неки симптоми карактеристични за „продужени ковид. Неки од њих су вртоглавица, проблеми са памћењем, тескоба, потешкоће са спавањем, главобоља, потешкоће са концентрацијом, недостатак ваздуха, проблеми са дисањем и умор.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар