MEĐU IZMEĐU

POTAPANJE VENECIJE

338 pregleda

Studija upozorava na najgori scenario: grad bi se već za nekoliko godina mogao naći pod vodom.

Ako se klimatske promene znatno ne uspore, do 2100. godine moguće je povećanje mora i do 120 santimetara, a ekstremni scenario predviđa porast od, čak ,170 santimetara.Visina mora u Venecijanskoj laguni u idućim decenijama mogla bi porasti za više od metra, upozoravaju istraživači koji se bave klimatskim promenama i naukom o moru.

Poplave su u Veneciji već godinama goruće pitanje, koje je postalo aktualnije nakon najveće zabeležene plime u više od 50 godina. Naime, u novembru 2019. Veneciju je pogodila plima od 187 santimetara i izazvala najgoru poplavu u poslednjih pedeset godina.Samo jednom u istoriji ona je bila viša, godine 1966, kada je iznosila rekordna 194 santimetra.U uobičajenim okolnostima voda visine od 80 do 90 santimetara se, uglavnom, smatra visokom, no stanovnici i gradska uprava s tim se uspevaju nositi bez većih poteškoća.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Natural Hazards and Earth System Sciencesupućuju na to da je, ako se klimatske promene ne znatno ne uspore, do 2100. godine moguće povećanje visine mora i do 120 santimetara, a ekstremni scenario predviđa porast od, čak, 170 santimetara. Naučnici su upozorili da porast mora treba hitno uzeti u obzir u sklopu urbanističkog plana Venecije. Italijanska vlada uložila je milijarde evra u kontroverzni sistem zaštite od poplava. Niz podmorskih barijera, koji čine čelične brane, nazvan MOSE, prvi je put aktiviran prošle godine. Projekat izgradnje pokrenut je još 1984. godine.

Radovi na izgradnji započeli su 2003. godine, za vreme premijera Silvija Berluskonija, a barijere je trebalo da budu završene do 2016. godine. No, ceo projekat obeležen brojnim korupcijskim skandalima, prekoračenjem troškova i velikim kašnjenjima.MOSE je kratica za Modulo Sperimentale Elettromeccanico (Eksperimentalni elektromehanički modul), no u slučaju Venecije koja očekuje spas od podizanja mora, ime ovog sietema barijera odnosi se i na biblijski lik Mojsija (italijanski Mosè) koji je razdvojio Crveno more da bi Izraelcima omogućio beg iz Egipta.

Savremeni Mojsije” sastoji se od 78 žutih čeličnih podmorskih barijera, koje se po aktiviranju izdižu iznad površine mora i sprečavaju da plimski talas iz Jadranskog mora poplavi Venecijansku lagunu.Da bi zaštitila grad, barijera bi, po mišljenju naučnika morala ostati zatvorena veći deo godine od 2075. godine nadalje.No to bi moglo učiniti više štete nego koristi, jer bi duga upotreba barijere mogla negativno uticati na osetljivi ekosistem lagune, a to bi opet imalo goleme posledice za privredu.Studiju su izradili naučnici sa univerziteta u Veneciji i Lečeu, u saradnji s italijanskim Institutom za nauku o moru.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar