MEĐU IZMEĐU

POTOMCI GRIPA IZ 1918.

187 pregleda
Shutterstock

Virus sezonskg gripa H1N1 mogao bi da bude direktni potomak soja gripe iz 1918. koji je izazvao pandemiju, prema rezultatima nove studije koja baca više svetla na evoluciju virusa.U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Cmmunincatios ,naučnici su proučavali genome uzoraka virusa prikupljenih u Evropi tokom pandemije 1918. godine, koja je u svetu odnela između 50 i 100 miliona života.Istorijski medicinski zapisi upućuju na to da je pandemija dostigla vrhunac u jesen 1918. i da je trajala do zime 1919. godine, piše Independent.

Ali naučnici, među njima i oni iz Instituta Robert Koh u Nemačkoj, rekli su da je tek tridesetih godina prošlog veka potvrđeno da je reč o bolesti virusnog porekla.Pozivajući se na prethodna istraživanja, rekli su da je virus koji je prouzrokovao pandemiju virusa gripe A (IAV) podtipa H1N1, nazvan tako na osnovu dva proteina na površini virusa gripe, hemaglutinina (H) i neuraminidaze (N). S obzirom na retka sekvencioniranja virusa u tom periodu, naučnici smatraju da je genomska analiza virusa iz 1918. bila komplikovana.

U novoj studiji naučnici su analizirali 13 uzoraka pluća različitih pojedinaca, koji se čuvaju u istorijskoj arhivi muzeja u Nemačkoj i Austriji, a prikupljeni su između 1901. i 1931. godine. Analiza je uključivala i šest uzoraka prikupljenih 1918. i 1919, a njom su naučnici uspeli da sekvencioniraju dva delimična genoma prikupljena u Berlinu u junu 1918. i potpuni genom prikupljen u Minhenu 1918. godine. Zaključili su da je genomska raznolikost uzoraka u skladu sa kombinacijom lokalnog prenosa virusa, kao i prenosa na velike udaljenosti.

Upoređivanjem genoma pre i nakon vrhunca pandemije, naučnici su ustanovili da postoji varijacija u genu nukleoproteina, koji je povezan sa otpornošću na antivirusne odgovore i mogao je da omogući prilagođavanje virusa na ljudski organizam. Njihovi nalazi zasnivaju se na analizi molekularne evolucije virusa i ukazuju na to da bi svi genomski segmenti modernog sezonskog gripa H1N1 mogli direktno da potiču od početnog pandemijskog soja iz 1918. godine.

Kažu i da je novo istraživanje u suprotnosti s ostalim hipotezama koje upućuju na to da je sezonski virus nastao reasortiranjem gena između različitih virusa. S obzirom na to da su uzorci virusa još retki, istraživači kažu da nova studija ukazuje na značaj istraživanja istorijskih arhiva, a i na uvid koje one pružaju kada su posredi razvoj i širenje virusa.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar