ТЕСЛИАНУМ

ПОТРАГА ЗА НАЦРТИМА

Теслин музеј (Википедија)

Унук Николе Тесле Вилијам Тербо није нашао копије у Музеју Николе Тесле у Београду.

ЕКСКЛУЗИВНА ИСПОВЕСТ ВИЛИЈАМА ТЕРБА

(трећи од три наставка)

Хоће ли ова писма да заврше у Музеју Николе Тесле у Београду?

– Тешко ми је да одговорим потврдно, јер не верујем да ће тамо отићи. Постараћу се да Музеј добије изванредне копије када завршим своје истраживање и припремим папире задовољавајуће разумљивости. (Већ сам доставио Музеју копије неких писама која чувам у свом компјутеру).

Један од циљева мојег путовања у Србију и Београд септембра 2004. био је да наставим проучавање писама. Претпоставио сам да ћу наћи копије Адамсових писама Тесли која су произвела одговоре што их имам. Чак сам веровао да Музеј, можда, има неке нацрте које правио Тесла пре него што је написао свако писмо Адамсу. (Тесла је чувао нацрте дужих телеграма и неких писама која је слао мом оцу када су била сложенија или техничке природе).

Замислите моје разочарење када сам открио да у Музеју, чак, немају ни посебан досије са именом Евдарда Дина Адамса, најодговорнијег човека за изградњу хидроцентрале на Нијагариним водопадима, по коме је првобитно названа! Најстарија документа у Музеју о пројекту на Нијагараним водопадима потичу из 1897, годину дана након што је постројење пуштено у погон.

Теслин споменик на Нијагари (Википедија)

Нисам био изненађен што нема нацрта за писма из 1893. (у Музеју објашњавају да је пожар 1894. у његовој канцеларији и лабораторији уништио сву документацију из тог раздобља). Пошто су писма писана на хотелском папиру, надао сам се да се она чувају међу његовом личном имовином. Да сам дошао до било којег од ових извора, то би ме спасило тешкоћа у одгонетању неразговетних делова Теслиног рукописа.

Да ли сте писма показали неком стручњаку за научну експертизу?

– Имам неопходне историјске и техничке могућности у овом тренутку да наставим своја истраживања. Потребно је истражити две области. Прво, да ли постоји још неки извор Адамсових писама написаних Тесли?  Друго, да ли је Тесла своје одговоре Адамсу усагласио са Џорџом Вестингхаусом или његовим инжењерима или их је писао независно и по сопственом нахођењу? Истражио сам већину места где би, можда, могла да се налазе Адамсова писма и нисам пронашао ништа што обећава. Планирам да посетим корпорацију „Вестингаус” и Музеј Џорџа Вестингхауса у Пистбургу да бих установио да ли постоји одговарајућа преписка од 1892. до 1894. године. По мом мишљењу, Тесла је поступао потпуно самостално и независно у преписци са Адамсом. На то указују лично обраћање и писање руком.

Каквих новости има у Теслином меморијалном друштву?

– На дну сваког документа Теслиног друштва записани су његови циљеви. Задовољни смо што оживљавамо знање о Тесли, његовим достугнућима и замислима становништу Северне Америке и Европе које није технички потковано, што је најзначајнији допринос 25-годишњих напора. Као извршни секретар, усредсредио сам се на медије знајући да позитивно помињање Теслиног имена у програмима националне телевизије или новина може да изазове веће интересовање за њега него сви говори које бисмо одржали ја и моје колеге до краја живота. Као посебан додатак послао сам вам податке о скорашњим документарцима на видеју (укључујући „Битку струја”, приказану октобра прошле године у Немачкој, Француској и САД), управо објављене књиге и допуне о статусу Теслиног Ворденклиф торња на Лон Ајленду у Њујорку.

Станко Стојиљковић

(Политика, 22.2.2005)

Најближи рођак

Милутин и Ђука (Георгина) Тесла имали су петоро деце: два сина, Дана и Николу и три ћерке, Милку, Ангелину и Марицу. Вилијам Тербо је син Николе Трбојевића и унук Ангелине Тесле, чије је удато презиме Трбојевић (отуда и американизовано презиме Тербо). Дакле, он је најближи живи рођак Николе Тесле.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар