MEĐU IZMEĐU

PRESAĐIVANJE GLAVE

1.050 pregleda
GLAVA spiridonov (bilder)

Prvopresađivanje ljudske glave (cephalosomaticanastomosis) ikadabiće obavljeno u Nemačkoj, prema rečima italijanskog neurohirurga SerđaKanavera, koji je operacijubio planirao za decembar 2017.

Naime, nemačka tehnologija, koja uveliko prednjači ispred ostalih zemalja, deo je ovog velikog poduhvata pod nazivom „Nebo” (HEAVEN, HEad Anatomosis VENture). Hirurški zahvat biće izveden na Valeriju Spiridonovu, nepokretnom tridesetogodišnjem ruskom programeru koji boluje od Verdnig-Hofmanove bolesti, fatalne mišićne atrofije kičme.

Glava dobrovoljca, u ovom slučaju Valerija Spiridonova, biće presađena na telo čoveka čiji je mozak proglašen mrtvim, i to će potrajati oko 36 sati. Dr Serđo Kanavero skoro je predstavio rezultate svojih ogleda na pacovima u Južnoj Koreji, što se pokazalo da je moguće spojiti glavu s kičmenom moždinom.

U intervjuu za ruski „Sputnjik”, italijanski nerohirurg je rekao da su pomenuti glodari bili u stanju da se opet pomeraju. Kičmena moždina povezana s glavom ponovo je funkcionisala, čime su otvorena vrata da se operacije izvode na ljudima.

Prva uspešna transplantacija obavljena je na majmunu sedamdesetih godina prošlog veka. Majmun je poživeo samo devet dana jer je njegovo telo odbacilo tuđu glavu.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar