MEĐU IZMEĐU

PROTIV RAKA, ZA DUG ŽIVOT

407 pregleda

Nije tajna da Italijani vole svoju jaku kafu ujutru da bi se razbudili – ali to, takođe, može pomoći da se izbegnu kardiovaskularne bolesti (CVD) i rak, i na kraju živi duže, prema novom istraživanju.Nedavna studija, objavljena 31. decembra 2020. u The Journal of Nutrition bavi se odnosom između 20.487 ljudi i njihovim dnevnim unosom kafe u italijanskom stilu, poznate pod nazivom espreso. Nijedan od učesnika nije imao kardiovaskularne bolesti ili rak na početku eksperimenta i svaki je pio oko 30 militara espresa ili više – što je približno jedno ispijanje – svakog dana tokom više od osam godina.

Na osnovu informacija o ishrani učesnika, naučnici su otkrili da su u poređenju sa onima koji nisu pili kafu, tri do četiri espreso injekcijeu italijanskom stilu povezane s manjim rizikom od svih uzroka, a posebno smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Autori studije veruju da je to zahvaljujući specifičnom jedinjenju NTproBNP.

Postoji nekoliko načina da uživate u kafi kako to čine u Italiji, a nijedan ne uključuje kapalice, čak ni mašine. Mleko je ponekad uključeno u obliku kapućina, kafe s mlekom ili makijata. (Italijani piju espreso s mlekom samo pre 11 sati). A običan kafić ili jedan espreso mogu vam pružiti lep kofeinski trzaju bilo koje doba dana.

O autoru

administrator

Ostavite komentar