МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВА ЧОВЕКОВА ВАТРА

Илустрација

Илустрација

Homo naledi је, можда, палио ватру у подземним пећинама пре најмање 236.000 година. Остаци огњишта и трагови пламена на зидовима, сводовима и у пролазима то наговештавају. Мистериозне људска врста је, такође, могла користити ватру у мрежи пећина Звезда у успону” (Rising Star). С обзиром да је реч о дубоком, уском и дугачком простору, ложење ватре не треба да чуди. Поред тога што су је врло вероватно користили за осветљење и грејање, могуће да је да су на њој спремали храну.

За потребе проучавања познати палеоантрополог Ли Бергер је ангажовао истраживаче ниског раста и велике храбрости да се увуку у уске, непознате и опасне пролазе. Ове године први пут је ушао сам, јер је у међуврмену смршао 25 килограма од короне. Тако је дошао до запањујућих открића, погледавши у свод приметио је трагове чађи, што је указало да је коришћена ватра.

„Знаци употребе ватре су свуда”, рекао је Бергер. Старост још није потврђена, али се верује да се то десило раздобљу када је Homo naledi постојао. Необична изумрла људска врста живела је пре 236.000 до 335.000 година и користила тешко приступачну пећину. Пре пар година је потврђено да су се у њима сахрањивали. Ови хоминини, малог раста (око 1,44 метра и 40-55 килограма), могли су ватру користити је за печење сировог меса.

Трагови ватре у пећини (Printscreen CBS News)

„Такво понашање се раније није приписивало врсти Homo naledi, углавном

због малог мозга. Сада је јасно да јој је мозак величине отприлике трећине данашњег људског омогућио да контролише ватре”, тврди Бергер. У исто време, кодиректор експедиције и палеоантрополог Витса Kенеилое Молопиане водио је ископавања оближње пећинске коморе. Тамо су открили два мала огњишта са угљенисаним комадима дрвета и спаљене кости антилопа и других животиња. Остаци огњишта и спаљене животињске кости потом су откривене у удаљенијој пећинској комори у којој су пронађени фосили Homo naledi-ија.

У време када је живео Homo naledi појављује се Homo sapiens. Вероватно је из истог разлога ватра употребљивана. Недавна студија је потврдила да је, чак, Homo erectus користио ватру за кување шарана пре 780.000 година у данашњем Израелу.

(Илустрација Homo naledi/Wits University)

(Све о археологији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар